Ik vier mee!

Bekijk hier wat er allemaal te beleven viel tijdens Fête de la Nature op 3, 4 & 5 september 2021.
Via het menu kun je eenvoudig selecteren op: categorie, provincie, stad en datum.

Leiden
5 september
13:45 tot 15:45

Wandeling Singelpark

Wil je regelmatig met een groep langs een natuurrijke route wandelen? Stichting Gezond Natuur Wandelen Nederland organiseert elke week gratis wandelingen van een uur in het groen, binnen en buiten de bebouwde kom. De wandelingen starten op een vaste plaats en tijd en worden begeleid door vrijwilligers die onderweg ook iets over de natuur vertellen.   Houd je van wandelen in de natuur en vind je het leuk om dat samen met andere natuurliefhebbers te doen. Dan zijn onze wandelingen echt iets voor jou. Tijdens de wandeling door het groen in en bij de stad lopen we met een gezellige groep en staan we onderweg even stil voor een natuurmomentje. Dan wordt er iets verteld over de natuur. Het is altijd weer een verrassing wat we onderweg tegenkomen. We vieren dat we nu weer met een groep kunnen wandelen en een nieuwe wandelgroep hebben opgestart in Park Cronestein op de 3de zondag van de maand. Maken we deze dag de wandeling bijzonder door er iets extra’s te doen. We starten dit keer bij Babbels en maken een Singelwandeling. Het Leidse singelpark omringt het historisch centrum van de stad. Het park is circa 6 kilometer lang en ligt vrijwel overal langs het water van de singels. Eeuwenlang vormde het de stadsgrens, maar nu is het een aaneengesloten park. Er zijn op diverse plekken nieuwe bruggen gebouwd, zodat het een leuk wandelrondje is geworden. Opgeven is niet nodig als u 13:45 komt. We vertrekken om 14:00 uur   Tot ziens!   
Bekijk activiteit
3-4-5 september
09:00 tot 22:00

BELEEFweek Drents-Friese Grensstreek

De rode loper ligt uit in de Drents-Friese Grensstreek tijdens de eerste BELEEFweek in de regio van 2 – 5 september   Van 2 tot en met 5 september 2021 staat de Drents-Friese Grensstreek even helemaal in de schijnwerpers! IVN Natuureducatie organiseert samen met partners in het gebied voor de eerste keer een Beleefweek in dit gebied, met bijzondere georganiseerde excursies en hele leuke en verrassende individuele activiteiten. Zowel bewoners als bezoekers zijn van harte uitgenodigd om dit gebied eens op een andere manier te komen beleven of opnieuw te ontdekken.  Bijzonder gebied op de grens van Drenthe en Friesland  De Drents-Friese Grensstreek herbergt een groot aantal natuurgebieden, prachtige dorpen, landgoederen en landerijen. De streek vormt een gaaf voorbeeld van een Drents esdorpenlandschap, rijk aan cultuurhistorische waarden. Je kunt nog steeds ervaren hoe het gebied ontstond. De BELEEFweek legt het accent op de bijzondere natuur, landschaps- en cultuurelementen. Het stelt inwoners en toeristen in staat om op een actieve manier (opnieuw) kennis te maken met deze streek. Veel te beleven voor jong en oud   Er is een breed scala aan activiteiten georganiseerd voor verschillende doelgroepen. Op de website www.provincie.drenthe.nl/regionaallandschap staat het complete overzicht. Voor wie liever zelfstandig op pad wil, zetten we een groot aantal wandelingen en fietstochten bij elkaar. Ook ontwikkelden we speciale fietsroutes, waarbij je onderweg je picknick van streekproducten bij elkaar kunt sprokkelen. Neem dus gauw een kijkje op de site om te zien of er iets voor je tussen zit.  Start met veldsymposium in het Dwingelderveld Op 2 september trappen we de BELEEFweek af met een veldsymposium op het Dwingelderveld. Zowel inwoners als toeristen kunnen dan op een ontspannen manier het gebied verkennen. Op de fiets en/of te voet bezoeken we verschillende locaties, waar deskundigen met de deelnemers in gesprek gaan over de ontwikkelingen in Nationaal Park Dwingelderveld. Deelname is gratis; wel is aanmelding nodig in verband met het regelen van fietsen en catering.  
Bekijk activiteit
Waalre
5 september
09:00 tot 10:30

Mind-Walk Balans

De Mind-Walk zal plaatsvinden in Waalre met het thema: Balans In de bijlage vind je het inschrijfformulier dat je aan mij (Tamara) terug mag sturen.  Wat is Mind Walk? De wandeling is gericht om op een ontspannen manier je hoofd leeg te maken. Je gaat je fitter voelen, zonder intensieve inspanning. Een bewezen effectieve manier om je gehele levensstijl positief te beïnvloeden.  Mind Walk is gericht op ontspanning, ademhaling, mindfulness en versterken van je balans. Wandelen, Yoga en ontspanningsoefeningen vormen de basis van de oefeningen die we uitvoeren tijdens een wandeling in de natuur. Mindwalk kan ondersteunen om in het dagelijkse leven te vertragen waardoor je weer in contact komt met je eigen beweging en ademhaling. Wanneer we dit toepassen zal ook de natuur hierop reageren en ervaar je ook meer de stilte in de natuur.  Over de wandelingen: We gaan een Mind-Walk boswandeling van 3-5 km maken in het prachtige bos- en heidegebied van Waalre. Al wandelend leer ik je Mind-Walk toe te passen. Op een ontspannen, maar toch actieve manier ervaar je weer de rust in jezelf. Misschien ontdek je wat je wilt en waar je wensen en dromen nog liggen.  Praktische informatie: Trainer: Tijden: Eline de Groot (06-31990485) Zondag 5 september 09.00 – +/- 10.30 (tijd is bij Mind-Walk slechts een indicatie) Locatie: Het Gat van Waalre. Verzamelen bij de Smient, van Dijklaan 21 in Waalre.  Meenemen – makkelijk zittende (sport) kleding (liefst veel laagjes, liever iets uit te trekken, dan te weinig aan hebben). – makkelijk lopende schoenen (lichtgewicht sportschoenen zijn het meest geschikt) – regenjack – reserve sokken – genoeg te drinken/snacken – bij koel weer: extra trui – pet/hoedje – zonnebrandcrème Je mag het geld zondag de 5e meenemen of een ticket online kopen voor 15 euro je kan je dan ook meteen inschrijven via de app. (dat hoeft nu dus niet Marlinde) https://www.paynplan.nl/p/16631 Wil je iemand meenemen dan kan hij of zij zich ook via deze link inschrijven. Als er nog andere vragen zijn mag je mij altijd bellen of mailen- appen.   Sportieve groet,   Tamara van de Laar- Spitters   En onze trainers; Saskia, Myrthe, Eline, Bianca en Vera. Stuur even een mailtje als je telefonisch contact wilt, dan maken we een belafspraak!   W: www.spitters-coaching-veldhoven.nl A: Oude Kerkstraat 61A | 5507LB | Veldhoven  S: https://www.facebook.com/spitterscoaching,  S: https://www.instagram.com/spitterscoaching/ S: https://www.linkedin.com/company/spitters-coaching  
Bekijk activiteit
4-5 september
15:00 tot 15:30

Natuurvoorstelling ‘Natuurlijk in het wild’

Community art in het Bieslandse Bos Middenin het Bieslandse Bos ligt een vijver ingebed tussen het riet. Omringd door hoge bomen, heel veel groen en twee stenen tribunes waar mensen ‘in het wild’ plaats kunnen nemen. Met gepaste afstand dat weer wel. Er is geen podium, alleen een vijver met een prachtig doorkijkje naar groene weilanden en grazende schapen. Het Amfitheater. Op deze hele bijzondere plek in de open lucht kun je genieten van de voorstelling ‘Natuurlijk in het Wild’ die wordt gespeeld tijdens de kleinschalige Bieslanddagen op 4 en 5 september. Onder enthousiaste begeleiding van Carolien Hoogendoorn (theatermaker), Hester Dam (zangdocent, stembevrijder en dirigent), Nicoline van Santen (1e violiste bij Amsterdam Sinfonietta) en bewoners uit aanliggende wijken is deze beeldende voorstelling gemaakt, met spel, (samen)zang, muziek (viool), dans en flarden ‘spoken word’. Met elkaar gaan we op ontdekkingsreis. Wat doet een lange periode zonder aanraken, op afstand van elkaar zijn en binnenblijven met je? Hoe kunnen we opnieuw ontdekken hoe contact maken nou eigenlijk werkt. Met jezelf, de omgeving en de ander. Dit doen we op een hele basale manier. De natuur met haar eigen dynamiek en geluiden vormt het decor van ‘de spelende mens’ die verbinding zoekt. Echt verbinding maken zonder toeters en bellen. Doen met wat er is, en is dat genoeg? Gewoon een stapje dichterbij komen. Hoe moeilijk kan het zijn? Heel moeilijk hebben we gemerkt, want er zit een vijver vol met modder tussen, flessen, winkelkarretjes en wat al niet meer. En ja dan die blauwalg hè? Gelukkig is er muziek die de ziel vertolkt, die ons raakt zonder vast te houden, die louterend werkt. Even op adem komen met een voorstelling die prikkelt, inspireert en aanzet tot zingen. Als er iets tot contact kan bewegen, is het samen zingen. Reserveer jouw plaats in het Amfitheater.
Bekijk activiteit
4-5 september
11:00 tot 11:30

Natuurvoorstelling ‘Natuurlijk in het wild’

Community art in het Bieslandse Bos Middenin het Bieslandse Bos ligt een vijver ingebed tussen het riet. Omringd door hoge bomen, heel veel groen en twee stenen tribunes waar mensen ‘in het wild’ plaats kunnen nemen. Met gepaste afstand dat weer wel. Er is geen podium, alleen een vijver met een prachtig doorkijkje naar groene weilanden en grazende schapen. Het Amfitheater.   Op deze hele bijzondere plek in de open lucht kun je genieten van de voorstelling ‘Natuurlijk in het Wild’ die wordt gespeeld tijdens de kleinschalige Bieslanddagen op 4 en 5 september. Onder enthousiaste begeleiding van Carolien Hoogendoorn (theatermaker), Hester Dam (zangdocent, stembevrijder en dirigent), Nicoline van Santen (1e violiste bij Amsterdam Sinfonietta) en bewoners uit aanliggende wijken is deze beeldende voorstelling gemaakt, met spel, (samen)zang, muziek (viool), dans en flarden ‘spoken word’.   Met elkaar gaan we op ontdekkingsreis. Wat doet een lange periode zonder aanraken, op afstand van elkaar zijn en binnenblijven met je? Hoe kunnen we opnieuw ontdekken hoe contact maken nou eigenlijk werkt. Met jezelf, de omgeving en de ander. Dit doen we op een hele basale manier. De natuur met haar eigen dynamiek en geluiden vormt het decor van ‘de spelende mens’ die verbinding zoekt.   Echt verbinding maken zonder toeters en bellen. Doen met wat er is, en is dat genoeg? Gewoon een stapje dichterbij komen. Hoe moeilijk kan het zijn? Heel moeilijk hebben we gemerkt, want er zit een vijver vol met modder tussen, flessen, winkelkarretjes en wat al niet meer. En ja dan die blauwalg hè? Gelukkig is er muziek die de ziel vertolkt, die ons raakt zonder vast te houden, die louterend werkt. Even op adem komen met een voorstelling die prikkelt, inspireert en aanzet tot zingen. Als er iets tot contact kan bewegen, is het samen zingen.   Reserveer jouw plaats in het Amfitheater.
Bekijk activiteit
Vinkeveen
5 september
13:30 tot 15:30

Ontdekkingstocht voor het gezin over de oude Demmerikse Kade op zondag 5 september

Vier met je gezin een feestje in de natuur en ga op zondagmiddag 5 september mee op ontdekking in de eigen omgeving. Inspiratie voor de ‘Ontdekkingstocht voor het gezin’ komt uit het boekje ‘50-dingen-in-de-natuur-die-je-gedaan-moet-hebben-voor-je-twaalfde’. Ineke Bams is de gids en begeleidt de activiteit. Elk gezin krijgt een rugzakje mee met veldwerkmateriaal, de route en leuke opdrachten. Kinderen en hun (groot)ouders/ verzorgers doen samen de opdrachten. De ontdekkingstocht gaat over de oude Demmerikse Kade. De start is om 13:30 uur aan de Demmerikse Kade in Vinkeveen, ter hoogte van de Oude Spoordijk (bij wandelknooppunt 63). Hier is ook parkeergelegenheid. De wandeling is 2,5 km lang en gaat deels over een onverhard pad. De activiteit duurt ongeveer twee uur. De activiteit is geschikt voor kinderen van 6-12 jaar en hun (groot)ouders of andere opvoeders. Er is plaats voor tien gezinnen (maximaal vier kinderen per twee volwassenen). Neem zelf iets te eten en te drinken mee voor onderweg. Aanmelden voor de tocht is verplicht en kan via www.dewoudreus.nl. Kijk bij ‘activiteiten’. De activiteit is gratis en mogelijk dankzij subsidie van ‘Groen doet goed’. Met dit programma wil de provincie Utrecht stimuleren dat kinderen vaker naar buiten gaan, de natuur in. Tevens is het op 3, 4 en 5 september ‘Fête de la Nature’. Een natuurfestival dat mensen op een positieve en feestelijke manier in contact met de natuur en met andere mensen.
Bekijk activiteit
Kropswolde
5 september
10:00 tot 12:00

Vitaliteit Natuurlijk Gezond

Weet jij hoe gezond, enerverend en ontspannen het is om te bewegen in de buitenlucht en in een natuurrijke omgeving? Wij, in het dagelijks leven werkzaam als vitaliteitstrainers en coach, nodigen je tijdens de Fête de la Nature graag uit voor een ervaringsworkshop Vitaliteit Natuurlijk Gezond.   Heb je te lang en te veel binnen moeten zitten? Heb je behoefte aan frisse lucht? Wil je even pas op de plaats maken en op adem komen? Kun je wel wat beweging en ontspanning gebruiken? Weet jij hoe gezond, enerverend en ontspannen het is om te bewegen in de buitenlucht en in een natuurrijke omgeving?   Vitaliteit Natuurlijk Gezond een special van Mind-Walk your Nature   Welkom bij deze ervaringsworkshop. Natuurlijk gaan we naar buiten voor onze vitaliteit en gezondheid. Anders dan lekkere bos- of strandwandeling gaan we in onze specials van Mind-Walk your Nature verder dan recreatieve natuurbeleving door middel van bewust en aandachtig wandelen. We laten je middels eenvoudige oefeningen en leuke opdrachtjes, graag ervaren wat het effect is van bv Qigong, Adem, Bosbaden, Mindfulness en Mind-Walk op je algehele gezondheid en vitaliteit. Natuurlijk lekker in de buitenlucht.   Doe Je Mee? Kom zelf ervaren wat bewegen in de natuur voor jou kan betekenen. We bieden je deze gelegenheid en ervaring graag op zondag 5 september, in het prachtige natuurgebied van Meerwijck, Kropswolde in de gemeente Midden-Groningen.   Wat heb je nodig voor deze activiteit? Trek kleding aan waarin je je makkelijk kunt bewegen en schoenen waarin je goed kunt lopen. Houd rekening met de weersomstandigheden. Een matje of dekentje om op te zitten kan handig zijn. Een flesje water voor de ergste dorst, misschien een fototoestel, een boekje en pen, als je een schrijver bent en wellicht een rugzak of tasje voor onderweg. PS: Heb je een fysieke beperking maar zou je wel graag mee willen doen, laat het ons even weten en we overleggen wat mogelijk is. PPS: kinderen alleen onder begeleiding van volwassene Aanmelden: Uiteraard houden we ons met elkaar aan de geldende maatregelen van de overheid. Voel je je ziek of wat grieperig, doe dan even een test of blijf thuis. Verder zal 1,5 meter afstand houden buiten geen probleem zijn.   Omdat we rekening moeten houden met groepsgroottes is noodzakelijk om je vooraf voor deze activiteit aan te melden en je plekje te reserveren via email naar draadgever@gmail.com . Geef daarbij je naam, mailadres en telefoonnummer door plus het aantal personen waarmee je deel kunt nemen. Bij de bevestiging van je aanmelding ontvang je de exacte locatiegegevens van ons startpunt in omgeving Meerwijck, Kropswolde, gemeente Midden-Groningen   Contactpersoon: Gonda Postma | d’Raadgever E-mail: draadgever@gmail.com   Info:https://www.draadgever.nl/vitaliteit-natuurlijk-gezond/
Bekijk activiteit
Tiel
4 september
10:00 tot 12:00

Struintocht voor kinderen

Hoi hoi!    Ben je tussen de 8 en de 12 jaar en heb je zin om een ochtend met twee Natuurgidsen van IVN West Betuwe te struinen in de Kleine Willemswaard? Dan nodigen we je bij deze van harte uit om met ons op pad te gaan op zaterdag 4 september.   De Kleine Willemswaard is een stadswaard ten oosten van het centrum van Tiel. Het gebiedje ligt tussen de Waal, het Amsterdam-Rijnkanaal én het park Vijverberg. Het is een gebied dat een paar weken geleden met het hoogwater nog helemaal vol stond met water uit de Waal.    Wij gaan kijken hoe het er nu uitziet. Wat gebeurt er eigenlijk in de natuur in september? We gaan al onze zintuigen gebruiken. Wat zijn eigenlijk onze zintuigen? Gebruik jij die wel eens?   Er lopen runderen in het gebied; wie is de koe en waar is de stier, en hoe zie je of een koe een kalfje draagt? Als we ze zien kunnen we er naar kijken. We gaan ook dingen doen. Misschien komen we wel een klimboom tegen, en op het strand kunnen we ook dingen ontdekken!   Aanmelden is verplicht. Mail je naam en leeftijd en na een bevestiging van onze kant ben je van harte welkom. Dit is een activiteit alleen voor kinderen. Helaas pindakaas voor de begeleiders, jullie zijn welkom om ons op te halen en weg te brengen.   Zorg voor passende kleding; lange broek, stevige schoenen (of laarzen als het geregend heeft) en eventueel een (regen)jas.   Mocht er iets tussen komen, er is een gids ziek of het weer wordt erg slecht, dan laten we dat uiterlijk vrijdagavond per mail weten. Controleer je mail voor vertrek, dan rijd je niet voor niks.   We zien elkaar 4 september op de dijk, graag tot dan! ps Deze foto is gemaakt door Fabrice Ottburg toen het water zo hoog stond
Bekijk activiteit
Wintelre
3-4-5 september
08:00 tot 21:00

LandArtBrabant Eersel

Van 28 augustus tot en met 19 september organiseert Stichting LandArtBrabant in opdracht van de gemeente Eersel een kunstwandelroute in Wintelre. De route van 5 kilometer is vrij toegankelijk en loopt langs het Grootmeer en Kleinmeer. De start is bij Hoeve de Nachtegaal, Merenweg 1 in Wintelre. De route is met pijlen aangegeven en dus zelfstandig te lopen. Twintig kunstenaars uit heel Nederland hebben speciaal voor deze tentoonstelling een kunstwerk gemaakt. Lia Stravens, initiator van LandArtBrabant, licht toe: “Het zijn unieke kunstwerken die je nergens anders hebt gezien”. Ze zijn gemaakt van duurzame materialen en staan langs de route, in het bos en op het water. “Er wordt een verbinding gemaakt tussen de natuur waar je doorheen wandelt en de kunst.” Enkele werken blijven na afloop van de tentoonstelling staan en gaan langzaam in de natuur op. Bij de start is ook een expositie over biobased materialen. Voor groepen kan ook een rondleiding door een kunstenaar gegeven worden. Kijk voor meer informatie op www.landartbrabant.nl. LandArtBrabant is in januari 2020 ontstaan als opvolger van LandArt Diessen. “Na tien succesvolle edities in Diessen kregen we ook aanvragen om LandArt op andere plekken in Brabant te organiseren”, legt Lia uit. Zoals de gemeente Eersel, die voor deze expositie het dorp Wintelre koos. De komende jaren wil de gemeente onder het motto ‘Duurzaam verbinden’ ook in andere dorpskernen kunstexposities organiseren.
Bekijk activiteit
3 september
16:00 tot 18:00

delft verhalenpad

Volg de bloemenkinderen en luister naar verhalenvertellers tijdens je avontuurlijke wandeling door het speelbos Biesbush. Op 3 sept is er weer een route uitgezet door het speelbos met kleine deurtjes van de bloemenkinderen. Open de deurtjes en lees (of luister via QR code) wie ze zijn. Ook kom je 4 verhalenvertellers tegen die mooie verhalen uit de natuur vertellen/zingen. Het pad is zo’n 30-40 mins.   Voor de speurneuzen is er een extra activiteit: raad het geheime woord uit de woordzoeker – maar dan moet je wel alle deurtjes vinden.   Deze activiteit is geschikt voor kinderen (vanaf 6 jaar) en hun families. Kinderen vanaf 8 kunnen natuurlijk ook zelf op pad gaan. De verhalen zijn in het Nederlands. Indien u met een groep Engelstaligen wilt komen, vermeld dat via de email: dat kan, maar dat moeten we wel weten. Ontmoetingsplaats: begin van de speelbos route, bij de grote uil aan de andere kant van de brug bij Wilde Gagel / hazenpad. Het verhalenpad is gratis – wel staat er een spaarpot voor een vrijwillige bijdrage om de verhalenvertellers te tippen. TIP het kan modderig zijn als het geregend heeft: doe je laarzen of stevige schoenen aan. Tenzij het stormt gaat het gewoon door. Want een beetje nat kan geen kwaad toch? Meld je aan zodat we weten hoeveel zoekkaarten we klaar moeten maken. Ook kunnen we je dan berichten als we het evenement aflasten vanwege het weer. bevestigde verhalenvertellers: Willothewhisperer, Francine de Graaf, Anette Breure Kom op de fiets, of wandel via Delftse Hout, maar als u dan toch wilt parkeren dan kan dat bij P3 / P4 Delftse Hout, eventueel (liever niet) in de woonwijk bij de Wilde Gagel.
Bekijk activiteit
Lochem
3-5 september
10:00 tot 13:00

Fietstochten biodiversiteit

Twee mooie en inspirerende fietsroutes langs locaties waar wordt gewerkt aan biodiversiteit. IVN-gidsen nemen u gratis mee langs poelen voor kamsalamanders, bloeiende akkerranden voor patrijzen, vispassages in de Berkel, vleermuis- en mezenkasten, enzovoort. Hoopvolle plekken waar de natuur weer in de lift zit. Projecten van boeren, burgers en natuurorganisaties, mede ondersteund door het Biodiversiteitsplan van gemeente Lochem. Fiets mee en geniet van het landschap en de positieve initiatieven. Op de startplaats staat een informatiekraam van IVN NMA. Voor wie verhinderd is staan de routes met kaarten, beschrijving en achterliggende informatie op de website. Vanaf 2 september. vrijdag 3 september en zondag 5 september Fietstocht Biodiversiteit 1: Lochem stad-Klein Dochteren – Landgoed Velhorst Circa 20 km, 3 uur Fietstocht Biodiversiteit 2: Zwiepse Broek-Beekvliet-Barchem. Circa 20 km, 2,5 uur Hoofdgids: Homme Siebenga Praktische informatie: Aanvang 10.00 uur voor beide fietstochten op beide dagen Start: Vijver Berkeloord, naast Hotel de Vijverhof, Marinus Naefflaan 11, Lochem Van tevoren aanmelden voor 1 van de routes via: homme@planet.nl. Beperkt aantal plaatsen. Vol=vol (voor wie per auto komt met fiets achterop: parkeren op grote parkeerplaats Prins Bernhardweg bij supermarkten). Ook een andere fietsroute is mogelijk: vanaf de kerk in Baak. Deze route is ook nieuw en staat in de IVN routesapp. PS de foto is van de gemeente Lochem
Bekijk activiteit
Montfoort
3-4 september
11:00 tot 16:00

Humaniora Natuurcoaching

Met mijn deelname aan Fête de la Nature vier ik de natuur én de herstart ‘na’ corona van mijn coachpraktijk Humaniora. Ik coach in en met de natuur, al dan niet samen met mijn hond Ayke. We gaan dus naar buiten en om en nabij een uur wandelend op avontuur. Het gaat daarbij niet om de afstand die we afleggen, maar om het verwonderen, bewonderen en bewust worden. Voor wie er oog, oor, een neus en gevoel voor heeft, is de ons omringende flora (en fauna) een oase van schoonheid en blijheid die vraagt om trage aandacht. Laat je verrassen door de heilzame werking én de wijsheid van de natuur. Deze biedt namelijk prachtige metaforen of spiegelt jou, waardoor je iets leert over jezelf en je persoonlijk kan ontwikkelen. Maak ruimte voor ‘ik ben’ in plaats van ‘ik wil’… Voor de liefhebber is er de mogelijkheid om gecoacht te worden met behulp van mijn hond (Animal Assisted Intervention). Tot slot brengen we een toost uit: op de wijsheid van de natuur en op onszelf als onlosmakelijk onderdeel ervan! Wees welkom, Marinka   Datum: vrijdag 3 en zaterdag 4 september Doelgroep: volwassenen Aantal deelnemers: 4 Het betreft 4 individuele coachsessies, 2 per dag, waarvan maximaal 1 per dag eventueel met hond. Tijdstip: 11 of 15 uur Locatie: Montfoort e.o. De exacte locatie volgt na aanmelding. Denk aan: stevige schoenen die geschikt zijn voor onverhard (en eventueel modderig) terrein. Kosten: gratis (Het is immers een feestje 😉) Opgave: info@humaniora.nl
Bekijk activiteit
Leiden
4 september
14:30 tot 17:00

Nazomer natuurfeestje

Een nazomer feestje bij stadstuinderij Het Zoete Land langs het Singelpark. Geniet van de zomerse Latin, Rumba en Reggae klanken van de akoestische band Carumba onder het genot van een drankje en hapje. Verken Het Zoete Land via het Blote Voetenpad of sluit aan bij een rondleiding op Het Zoete Land en leer meer over de ecologische teelt van de vele groenten, bloemen, kruiden en fruit en over het CSA- model. Ook zijn er de verschillende gratis workshops: Wildplukwandeling en proeverij – Ellis Grootveld . Start: 15u Rond de groentebedden van Het Zoet Land groeit ook allerlei eetbaars. Wil je weten wat dat is? Loop dan mee met de eetbare plantenwandeling en proef na afloop de andere kant van Het Zoete Land.   Werk mee aan het kunstwerk “Groei en Bloei”- o.l.v. Annelies Brakkee, Beeldend kunstenaar. Doorlopend vanaf 14.30 uur We gebruiken het gaas van het hek tussen de sportvelden van Trigon en Het Zoete Land als raster om bloemen en planten op te borduren met repen kleurige tule in alle steken die we bedenken kunnen. We dagen je uit om hier je eigen (fantasie) plant/bloem te laten groeien, liefst net zo hoog of nog wat hoger dan jezelf. Zo proberen we een gezamenlijk kunstwerk te laten opbloeien. Voor: Alle leeftijden. www.anneliesbrakkee.nl   Plantprint maken met Hapa Zome techniek- Micheline Massé en Daniela Gawehns. Doorlopend. Kom en ontdek de kleurrijke magie van planten! Tijdens deze workshop maak je een eigen kaartje met de hapazome, oftewel planten hameren techniek. Kinderen zijn ook welkom met begeleiding.    Gooi je schoenen uit en dans mee!    
Bekijk activiteit
Raalte
5 september
11:00 tot 17:00

Vier de Natuur

Vier de natuur Op 5 september vieren we met ‘t Natuurlijk Huus ook het feest van de natuur. Dat doen we door drie activiteiten aan te bieden. Je kunt het hele programma volgen, maar ook een onderdeel. Programma > 11-13 uur Maak je eigen tinctuur/ kruidenextract O.l.v. Danitsja van Dijk. In deze workshop gaan we dieper in op het maken van (kruiden) tinctuur. We benaderen de verschillende manieren om je ‘eigen’ kruiden te vinden en gaan aansluitend de tuin in om jou ‘magische’ mix te vinden en te maken. Informatie: https://www.isissofia.nl/danitsja-van-dijk/ Kosten: € 25 Aanmelding: danitsja@medicijnplanten.nl of bellen op 06 38 74 92 63 > 13.00 – 14.30 uur Excursie ‘t Natuurlijk Huus O.l.v. Agnes Heethaar We vertellen over het ontstaan, de gedachte erachter en hoe we een natuurlijk duurzame woning en leefwijze hebben gerealiseerd. We nemen u mee over het terrein en naar de duurzame natuurlijke woning Meer informatie: www.hetnatuurlijkhuus.nl/agenda Kosten: € 7,50 pp, kinderen gratis Aanmelden: info@heetnatuurlijkhuus.nl of 06-42871486 > 14.30 – 17.00 uur Fermenteren kun je leren O.l.v. Cathy Verschoor Fermenteren is meer dan zuurkool en kimchi. Je kunt in elk seizoen je overvloedige oogst fermenteren en bewaren voor later. Tijdens deze workshop leer je de basistechnieken van het fermenteren en gaan we aan de slag met specifieke zomergroenten: de volle smaak van vruchtgewassen en volgroeide bladgewassen, jonge kolen en wortelgroenten. Je kunt nu volop spelen met kleur- en smaakcombinaties en zo de mooiste potten samenstellen. Neem je eigen potten mee, snijplank en mes mee en keer met je eigen unieke fermenten huiswaarts. Kosten: € 25 pp (17,50 voor Velt leden) Aanmelden: https://www.eventbrite.nl/…/tickets-fermenteer-de-zomer… Meer informatie: www.k.eetmee.nl
Bekijk activiteit
Vortum Mullem
4 september
10:30 tot 16:30

Creatief met wilgen

Ivn organiseert  natuurfeest in unesco maasheggen Ivn organiseert op vele plaatsen in nederland een groots “fete de la nature”. In onze regio “land van cuijk” wordt dit natuurfeest gehouden op 4 september in het Unesco maasheggengebied bij de schutkooi in vortum-mullem aan de veerweg 3. Een eeuwenoud natuurgebied met unieke fauna en flora zoals bessen voor vogels, hop voor bier, bramen voor bijenkorven, eikenhakhout voor verwarming en koken, essen voor stelen van gereedschap, wilgen voor het vlechten van manden etc. De jeugd mag deelnemen aan 8 workshops met als thema “CREATIEF MET WILGEN” Een interessante natuurbeleving voor opa/oma, ouders en (klein)kinderen: 1.    Vlecht een vogelvoedermandje-waxinelichthouder 2.    Bezempje maken van wilgentakjes 3.    Pijl en boog maken en schieten 4.    Mikado spel maken 5.    Wilgenwandelstok maken 6.    Vlecht een wilgenmuurtje voor een huisje 7.    Schaapstalletje bouwen 8.    Uilen braakballen uitpluizen Tijd : Van 10.30 tot 16.30 uur Er is begeleiding bij de workshops. Bij de Schutkooi kunt u gebruik maken van het terras voor een hapje en drankje Bij slecht weer worden de activiteiten binnen gehouden In het Avonturenbos is de jeugd welkom om te spelen Een familie wandeling (2,5 km) op De Pontipad in de Maasheggen is zeer de moeite waard Er is parkeergelegenheid maar kom, indien mogelijk, op de fiets. Bijdrage € 3,- per kind, mag hiervoor aan alle workshops deelnemen Informatie : Jac de Cock, Tel. 06-42613473
Bekijk activiteit
Hoek van Holland
5 september
13:00 tot 16:00

Bosbad in het duinbos van Hoek van Holland

Houd je van hoge oude bomen? De geur van naaldbomen? De koelte en de stilte onder een dak van bladeren? Dan is dit jouw bos. Jullie komen op een locatie terecht die je in geen reisgids tegen komt. Dit bos in Hoek van Holland is een prachtige plek voor een bosbad. Je gaat een verrassende band aan met de natuur. Bosbadderen is geïnspireerd op het Japanse gebruik shinrin yoku. Wetenschappers van over de hele wereld zijn het erover eens dat forest bathing resulteert in een sterker immuun systeem, minder stress en verbeterde concentratie Ondertussen is een bosbad vooral erg fijn om te doen. Met zwemmen hebben de activerende wandelingen trouwens niets te maken, wel met jezelf onderdompelen in de natuur. Het idee achter forest bathing is eenvoudig. Door te vertragen en zorgvuldig met alle zintuigen te observeren, merken jullie dingen op die je misschien je hele leven zijn ontgaan. Door het snelle tempo van de dagelijkse routine te laten varen, maak je contact ♥ met de natuur en daarbij kun je diep ontspannen. Wat is het precies Jullie gidsen nemen je mee op reis, aan de hand van ervaringen ga je op je eigen authentieke manier een nieuwe relatie aan met de natuurlijke wereld. De wandelingen zijn geschikt voor mensen zonder outdoor ervaring. Voor rolstoelen zijn de paden in het duin helaas niet geschikt. Kosten Wie al eens mee is geweest vindt het een onvergetelijke ervaring. Een bosbad kost € 32,- per persoon Extra tip: Bij de Helmweg staat een viskeet met uitstekende gebakken visjes. Meldt u aan en wij informeren u snel over uw bosbadder experience
Bekijk activiteit
Apeldoorn
5 september
15:00 tot 16:30

Mind – Walk® in Apeldoorn

Vier de natuur met een mooie Mind – Walk®    Wil je ook ontstressen, opladen en tot jezelf komen, al wandelend in de mooie natuur van Apeldoorn? Doe dan mee met deze gratis Mind – Walk!   In deze speciale (eenmalige) Mind – Walk voor Fete de la nature is het thema ontmoeten en ont-moeten. “Als je je zelf ont-moet, ontmoet je jezelf.”   In deze wandeling ontmoet je de natuur om je heen, jouw natuur en de Mind Walk Methode. En maak je een start met het ont-moeten van jezelf. De wandeling is in Park Berg en Bos in Apeldoorn van 15.00 tot ongeveer 16.30 (kan iets uitlopen). Na aanmelding krijg je precieze locatie van het startpunt.   Wat is Mind – Walk®? Mind – Walk is een 10 weekse op mindfulness gebaseerde buitentraining voor persoonlijke en bewustzijnsontwikkeling, die gebruikmaakt van de 5 pijlers van de Mind Walk Methode. Het is (meditatief) wandelen, gecombineerd met invloeden uit o.a. de yoga, mindfulness, ontspanningsoefeningen, mindset, ademhalingsoefeningen en meditatie. Hierbij gebruiken we ook kleine cadeautjes om oefeningen mee uit te voeren of als reminders.   Het is een veilige, effectieve manier om je gezondheid en fitheid te verbeteren, zowel geschikt voor beginnende als gevorderde wandelaars van alle conditieniveaus. We gaan met een groep de natuur in onder leiding van een trainer. De oefeningen zijn geïntegreerd in een wandeling van ongeveer 3 tot max 5 km per keer.   Merk je dat je moeite hebt met ontspannen, omdat je de tijd niet neemt of gewoonweg niet weet hoe je je moet ontspannen? Ervaar je dat je hoofd vaak te vol is? Wil je laagdrempelig kennis maken met dergelijke oefeningen? Of vind je het gewoon heerlijk om te wandelen in het bos? Dan is de Mind – Walk training zeker wat voor jou.   Kijk voor meer informatie op www.innatuuryoga.nl/mind-walk   Ik kijk er naar uit je te ontmoeten! Pauline
Bekijk activiteit
Nijmegen
3-4-5 september
07:00 tot 21:30

Romeinse wandelpad vanuit het Hemelrijk

De wandelroute ‘Godin van de flora’ verbindt de Nijmeegse stadsparken en groenstroken met historie. De route sluit mooi aan op de historische Romeinse Limesroute. Oud en nieuw worden met elkaar verbonden in deze wandelroute. Flora en fauna in stad en landschap komen volop aan bod. Flora was een Romeinse godin van de bloemen en de lente. In het Valkhofpark heeft omstreeks de 18e eeuw een standbeeld gestaan van de ‘Godin van de flora’. Met deze wandelroute willen wij het standbeeld op een hedendaagse manier invulling geven. Dit kunstproject brengt de biodiversiteit van de lente, zomer, herfst en winter en het veranderende landschap ieder jaar in beeld met foto’s, beeldende kunstinstallaties, performances. Ook de bijbehorende geschiedenis van de stad verbinden wij op speciale wijze aan de interactieve wandelroutes. Om het wandelen te stimuleren heeft de werkgroep ‘Hortus Civitatis’ een duurzaam plan ontwikkeld met deze interactieve wandeling die acht plekken in de route omvat. Er zijn twee wandelroutes samengesteld die starten bij NS-station Heyendaal en die twee verschillende richtingen omvatten. De lengte van beide wandelingen samen is 6,8 km. Desgewenst in twee losse delen te lopen. Deze wandelpadroute is tot stand gekomen door beeldend kunstenaars Boudewijn Corstiaensen en José Geurts van werkgroep ‘Hortus Civitatis’ Tentoonstelling ‘Godin van de flora’ Huygensgebouw, Radboud universiteit Bij de ingang van het Huygensgebouw aan de Heyendaalseweg 135 is een opstelling te vinden in enkele vitrinekasten vanaf 26 juli tot eind september. Er is een speciale leporello gemaakt voor en over de wandelroute de ‘Godin van de flora’. Er is ook een serie kunstpostzegels te zien die in de route zijn ontworpen. Met een speciale zomerhoed als kunstobject hebben ‘Morgenster’-zaden uit de wandelroute een tijdelijke tussenstop gevonden. Grafisch bureau Bottendaal (Sophie van Kempen) doet de vormgeving van de speciale Leporello ter gelegenheid van de opening van de ‘Godin van de flora’-wandelpadroute. Rijksmuseum Amsterdam heeft een schetsontwerp/tekening uit de 18e eeuw in zijn bezit van het verdwenen ‘Godin Flora’-stadbeeld uit het Valkhofpark, Nijmegen. Deze tekening is opgenomen in de leporello. Werkgroep ‘Hortus Civitatis’ Met speciale dank voor de realisatie van dit kunstproject; José Geurts, Niek Abbes, Sophie van Kempen, Rogier Corstiaensen, Lody Corstiaensen, Tineke van den Brandt, Henk Reurslag. Facebook- pagina ‘Hortus Civitatis’ www.vlinderkas.com     
Bekijk activiteit
De Meern
5 september
10:00 tot 17:00

Oogstfeest op Steede Hoge Woerd

Samen smaakt alles beter Het is tijd om de oogst binnen te halen. Dat moment vieren we graag samen met jou. Na maanden van zaaien, wieden en verzorgen is het nu tijd om te oogsten. Ontdek meer over de smaken van de oogst. Kom proeven, bakken, plukken en de oogst samen vieren op Stadsboerderij Steede Hoge Woerd.   Oogstfeest programma Pizza speurtocht Waar bestaat een pizza uit als je vanuit het niets moet beginnen? Tomatensaus, kaas, een bodem en euh… tja, wat nog meer en kun je kaas zelf maken? Ontdek via verschillende pizza-stationnetjes waar jouw pizza uit bestaat. En als je die ingrediënten compleet hebt? Dan moet de pizza natuurlijk in de oven. Op Steede Hoge Woerd hebben we niet zomaar een oven, maar een grote leemoven. Onze professionele Italiaanse pizza-bakker bakt jouw pizza in de leemoven.   Zelf oogsten Courgettes, pompoenen, aardappels, peterselie, bieslook, prei: zolang de voorraad strekt mag je zelf groenten komen oogsten.   Pluktuin De pluktuin staat er begin september nog mooi bij. Pluk een veldboeket voor thuis (zolang de voorraad strekt).   Workshop Smaken & proeven met Mad Science De maffe professors van Mad Science nemen je mee op smaak & proef-speurtocht!   Meer informatie vind je op onze website.   Vier een maand lang oogstfeesten op onze stadsboerderijen en stadstuinen in Utrecht. Kijk voor het volledige programma op www.utrechtnatuurlijk.nl/oogstfeest
Bekijk activiteit
Nijmegen
4 september
13:00 tot 17:00

Eerste verjaardag van stadstuin De Groene Schakel

In het eerste weekend van september 2020 werd stadstuin De Groene Schakel feestelijk geopend (https://www.youtube.com/watch?v=SoZmcQZ-eq0&t=6s). De tuin is dus nog jong. Toch weten veel mensen de tuin al te vinden om er een wandelingetje te maken, even lekker buiten te zitten, te kijken naar alles wat groeit en bloeit en om anderen te ontmoeten. Alle reden om tijdens Fête de la Nature van de eerste verjaardag een feest te maken. Daarbij bent u van harte welkom. Bezoekers worden ontvangen met lekkere hapjes, iets te drinken, muziek, allerlei kinderactiviteiten (zoals kleine beestjes kijken en de presentatie van de kindermoestuin), jeu de boules voor groot en klein, en rondleidingen door en informatie over de tuin. Tijdens deze feestelijke middag kunnen ze ook deelnemen aan een miniworkshop van IVN over levende tuinen en informatie krijgen over groene initiatieven in de wijken Grootstal en Hatertse Hei (zoals Tiny Forest Grootstal) en wandelingen in de omgeving onder leiding van een natuurgids. Ook wordt de aftrap gegeven van Zuid gaat Gezond, de maand van de gezondheid in Nijmegen Zuid, waarin het gaat om meer bewegen, gezonder eten, meer ontspannen en elkaar ontmoeten (een project van Bindkracht10, Stip en de gemeente Nijmegen). De Groene Schakel is nog volop in ontwikkeling. Degenen die regelmatig door de tuin wandelen hebben in de afgelopen maanden naast het wijkcentrum een terras met verhoogde plantenbakken zien ontstaan; hierdoor wordt tuinieren voor meer mensen mogelijk. Deze bakkentuin wordt tijdens het verjaardagsfeest in gebruik genomen. Met al deze activiteiten hopen we er weer een gezellige en feestelijke middag van te maken, waarin bezoekers samen kunnen genieten van onze mooie tuin.
Bekijk activiteit
Nijmegen
5 september
14uur tot 17uur

Fête de la Nature – Florapark

De Wijkfabriek en de dierenweide Kobus vieren het “Fête de la Nature” in  het Florapark achter de Witte Molen op het veldje bij het lindenlaantje,  bij de kinderboerderij Kobus  en op een nog geheim plekje. We willen graag mensen uitnodigen, die de natuur waarderen en vinden dat het tijd is om erbij stil te staan hoe mooi en hoe belangrijk de natuur is.  We vieren het natuurfeest op verschillende manieren: –       Een picknick op het grasveldje aan het lindenlaantje bij de Witte Molen. Neem mee wat je natuurlijk lekker vindt, vergeet je eigen beker en bordje niet (zo vermijden we afval en blijven duurzaam) en neem jouw eigen dekentje mee. En geniet. De natuur, de muziek… De muziek? Ja!!! Muziek is er ook. De Nijmeegse band Stereotoren met hun programma “Strontvliegen station”. Laat je meeslepen en ga samen op reis naar verre landen. –       De kinderboerderij Kobus viert mee en heet ons welkom. Er is veel te zien en te beleven. Kinderen zijn er op hun gemak, mogen de dieren aaien en beleven. En er zijn hartstikke leuke activiteiten.  –       En het geheim plekje? Dat kun je alleen bereiken als je zin in een yogales hebt en je lichaam, de aarde, de hemel en de natuur met elkaar durft te verbinden. Vergeet jouw yogamatje niet! Rond 15 uur vertrekt Charlotte vanaf het lindenlaantje. We willen de natuur in het zonnetje zetten en hopen dat de zon ons feestje op die dag ook in het zonnetje zet.  Doen jullie mee? Kom dan gewoon en vier de natuur! Iedereen is welkom.
Bekijk activiteit
Heerlen
4 september
10:00 tot 12:30

Jeugd Natuur Club

De Jeugd Natuur Club komt elke eerste zaterdag van de maand bij elkaar. Het is een spannende club die van alles gaan ontdekken en maken in de natuur. De leeftijd is van 7 tot 12 jaar met ± 6 kinderen. Behalve de Dobbeltuin wordt ook de natuur in de omgeving ontdekt. Het initiatief van de jeugdnatuurclub is genomen door Anouk Kern, begeleidster bij de antroposofische kinderopvang De Madelief en Leo de Groot, coördinator van de Dobbeltuin. Het idee komt van Ger van Hees, oud medewerker van het CNME in Kerkrade. “Wij willen met de jeugdnatuurclub de jongeren in aanraking laten komen met de natuur en wat deze te bieden heeft. We gaan allerlei onderzoekswerk doen en ontdekken welke diertjes helpen met een gezonde grond voor de tuin te maken bijvoorbeeld. Op deze wijze hopen wij respect en nieuwsgierigheid op te wekken voor alles wat leeft.” aldus Leo. Anouk vertelt: “Laten we eens van dichtbij en ver weg kijken wat voor schatten er in de natuur te vinden zijn. We gaan op pad met een vergrootglas en verrekijker. Er wordt heksensoep gemaakt en geknutseld met natuurlijke materialen. Ook worden er liedjes en spelletjes geleerd. Door zelf met respect en aandacht om te gaan met alles wat leeft, geven wij dit door aan het jonge kind.” Anouk is pedagoge en werkt met veel plezier met jonge kinderen sinds haar 18e jaar. Ze werkt momenteel bij een antroposofisch kindercentrum en als vrijwilligster in de Dobbeltuin. Leo is gegrepen door de ethische principes “Goed voor de Aarde, Goed voor de Mens en Eerlijk delen. Hier is hij vanaf zijn volwassen leven mee bezig. Hij kan goed met kinderen opschieten en is initiatiefnemer van de Dobbeltuin. De Dobbeltuin nodigt ons uit om buiten van alles te ontdekken en dat kan onder begeleiding bij de jeugdnatuurclub. Aanmelden voor deze club kan bij Leo de Groot via email ljm.degroot(at)telfort.nl Meer info 06-47311049
Bekijk activiteit
Apeldoorn
4 september
15:00 tot 16:30

InNatuur yoga

In deze speciale yogales voor fête de la nature maak je contact met de natuur om je heen èn jouw eigen natuur.   Je blik verbreedt letterlijk en figuurlijk met yoga in de natuur. Weg van alle prikkels, ons drukke bestaan en dagelijkse beslommeringen. De stilte en de geluiden van het bos. Echt met je voeten op de aarde staan. De zon en de wind op je huid voelen en een dosis vitamine D ontvangen. Reiken naar de hemel. De boom houding uitvoeren naast de bomen. En soms… krijg je bezoek van libellen, zie je een uil, of komt er een konijntje voorbij. Je ademt frisse lucht in, de zuurstof uit de bomen voedt je. En wat jij uitademt wordt weer opgenomen door de bomen. We vergeten vaak dat we ook gewoon een onderdeel van de natuur zijn, zo verbind je je weer… Met de natuur om je heen en jouw ware natuur.   Yoga + Natuur = Magic! En super gezond!   Probeer het zelf uit! In dit feestje nemen we de tijd om rustig te starten en even te landen, doen we maximaal 50 minuten yoga houdingen, werken we met de adem en nemen we de tijd voor een extra lange eindontspanning. Je hoeft geen ervaring te hebben met yoga of lenig te zijn!   Wat heb je nodig? Zorg dat je gemakkelijke zittende kleding aantrekt waarin je comfortabel kan bewegen (laagjes is handig) en ook een dekentje en/of extra warmere kleding (sokken) voor de eindontspanning. Neem zelf een matje mee (neem contact met mij op als dat lastig is)   Ik hoop je te zien!  
Bekijk activiteit
Maassluis
4 september
12:00 tot 16:00

Proef de Natuur

Fiets, proef en speur jij mee? Op zaterdag 4 september kan je in Maassluis letterlijk de natuur proeven! 4 Maassluise natuurlocaties doen mee aan Fête de la Nature 2021.      2 fietstochten Er zijn 2 ‘Groene Fietsroutes’ beschikbaar. Beiden vanaf 2 mogelijke startpunten in Maassluis: aan de westkant, bij het Duurzaamheidscentrum of aan de oostkant, hier bij de Polderij. Beide routes doen 4 natuurlocaties aan en eindigen bij natuurspeeltuin Avonturis. Groene route Maassluis – 9 km. Dit is de meest directe route langs de groene stops. De routs voert langs bomen, water en parken Polderroute Maassluis-Maasland – 22 km. Deze route gaat via Midden-Delfland, langs- en door de polders van Maasland.   Speuren Op alle locaties is er vermaak (zie hierna). Ook is er een overkoepelende speurtocht voor kinderen. Met de oplossing van de speurtocht kunnen de kinderen bij Avonturis een kleine beloning ophalen.   Natuur Proeven! Op 4 natuurlocaties in Maassluis maak je kennis met lokale producten en zijn er activiteiten voor jong en oud. Je kan hier dus een duurzaam hapje meenemen voor je picknick (of een complete picknick*). Of gewoon iets van huis meenemen.   1. Duurzaamheidscentrum In de Ontdektuin prikkel je al je zintuigen. Verwonder je over de natuur, voer een spannende natuuractiviteit uit en stel je eigen kruidenmix samen voor een verrassend kopje thee.   2. Maatwerk Moestuin Kom proeven van de fruitbomen en andere oogst uit de Maatwerk Moestuin in Wilgenrijk. Vrijwilligers, begeleiders en mediënten van Maatwerk Autisme werken samen aan het verbouwen van groenten, fruit en kruiden. Op 4 september koop je hier streekproducten in de winkel, is er limonade en een kopje koffie of thee.   3. De Polderij Imker Wilko Post van Bijdebuytebij vertelt je van alles over bijen, bestuiven en honing. Wist je bijvoorbeeld dat ieder bijenvolk een eigen karakter (temperament heeft)? Wist je dat de omgeving en het seizoen invloed hebben op de smaak van de honing? En dat lokale honing helpt tegen pollenallergie? Je kan Wilko’s honing kopen, alsmede huisgemaakte jam, chutney en vlierbloesemlimonade. Ook kun je op 4 september een veldboeket van Marjo kopen, en er zijn leuke activiteiten voor kinderen. Trek gekregen? Geniet een kopje koffie van Ief en Ido, met huisgemaakte koek.   Knappe Zak! *Grotere trek? Meld je van tevoren aan voor een uitgebreide ‘Knappe Zak’ en haal je complete picknickmand gewoon op bij De Polderij. Keuze uit: een luxe streekproeverij met seizoensgebonden soep, quiche, salade en belegde broodjes voor € 18,50 p.p.; of een lekker broodje lokaal, bestaande uit 2 rijkelijk belegde minibroodjes voor € 8,50 p.p.   4. Avonturis De Maassluis natuurspeeltuin is het eindpunt van je fiets- en speurtocht. Alle locaties bezocht? (‘Proef de Natuur!’-stempelkaart vol)? Haal hier je prijsje af!   Verder natuurlijk alle ruimte om de Natuur te Proeven, te genieten van jullie picknick en te spelen in de natuurspeeltuin.
Bekijk activiteit
Almelo
5 september
12:00 tot 17:00

Natuurfestival voor families met kinderen in Almelo

Vanuit IVN Almelo organiseren we een gratis natuurfestival voor families met kinderen bij Natuurlokaal STEK in het bos. Het is op zondagmiddag 5 september van 12:00 tot 17:00. Kom jullie ook? Reserveer gratis op Facebook (IVN Almelo) of mail naar educatie.ivn.almelo@gmail.com.   Het belooft een mooie dag te worden met verschillende activiteiten gericht op natuurbeleving of natuureducatie. Neem een kijkje bij de imker, doe mee aan ouder-kind yoga, laat je verwonderen door natuuropdrachtjes, maak zaadbommen, dans op live muziek, jongleer met het kindercircus, maak hapjes op het vuur en ga boogschieten met de scouting of laat je inspireren voor duurzaam leven.  Vier jij met ons mee?   Belangrijke info: ER IS GEEN PARKEERGELEGENHEID MET DE AUTO, KOM MET DE FIETS. Het is bij voormalig scouting terrein de Horst in het bos, i.v.m. de veiligheid is het niet mogelijk om op locatie te parkeren. Op 5 minuten lopen is er wel parkeergelegenheid bij het bedrijventerrein aan de Einsteinstraat in Almelo. Het is wel toegankelijk met de fiets. CORONAPROOF: We zijn een kleinschalig evenement dat buiten plaatsvind, we verzoeken verschillende huishoudens 1.5 meter afstand te houden. Heb je coronaklachten of ben je positief getest? Blijf dan thuis. We vragen niet om een coronatoegangsbewijs. AANMELDEN FACEBOOK of MAIL: Meld je aan via de volgende link op facebook door op ‘deelnemen’ te klikken https://fb.me/e/2pRU20y1u OF mail naar educatie.ivn.almelo@gmail.com IVN WEBSITE: Deze activieit is ook te vinden op de IVN Almelo website, hier kan je o.a. een leuk filmpje en de flyer zien. Ga naar: https://www.ivn.nl/afdeling/almelo/activiteiten/fete-de-la-nature-bij-natuurlokaal-stek     Heb je een vraag, wil je zelf helpen als vrijwilliger of een leuke activiteit organiseren op het evenement? Mail naar: educatie.ivn.almelo@gmail.com    
Bekijk activiteit
Heeze
3 september
10:00 tot 11:30

Focus wandeling

Van wens naar werkelijkheid Wat is het een bijzondere tijd. Een tijd vol met inzichten over jezelf en de wereld om je heen. Wat is er mooier om deze inzichten om te zetten naar concrete acties en doelstellingen. Wat ga je zeker niet meer doen en waar wil je meer van. Wandel met mij mee en samen gaan we wandelend jouw doelen bepalen voor 2021.    Wat gaan we doen? Samen in een groep gaan we wandelend de sleur van de afgelopen tijd letterlijk achter ons laten en kijken welke doelen we willen realiseren. – Wat wil je achter laten? – Wat wil je bereiken? – Wat wil je vaker doen? – Wie wil je vaker zien? – Waar wil je meer van? Ik geef je praktische tips en er is ruimte voor al je vragen. We wandelen in groepsverband en doen samen visualisatie oefeningen. Ook besteden we aandacht aan je eigen proces met het maken van nieuwe doelen. Bij deze wandeling hoort een hand-out als handleiding voor nieuwe doelen.    “Ieder jaar maak ik een nieuw plan voor mijn moestuin en deel ik deze opnieuw in met nieuwe bedden en probeer ik weer nieuwe dingen. Alles om een optimaal moestuin seizoen te hebben en het liefst een goede grote oogst. Zo gaat dat ook in je eigen leven. Maak een plan hoe jij je leven wilt inrichten anders kom je in het plan van iemand anders terecht en kom je er in september achter dat je toch liever een ander jaar had willen hebben.”   Ieder jaar kan je weer nieuwe beslissingen maken om dichter bij je eigen doelen en wensen te komen. Daarmee creëer jij het meest optimale leven zoals jij dat wilt. Daar is wel wat voor nodig, een zaadje groeit op goede grond en een goede bodem met veel aandacht, water en liefde. Wil jij dat aan jezelf geven?   Datum en kosten Vrijdag 3 september 10.00 -11.30 Afhankelijk van Covid max 6 personen. Kosten € 21,- (symbolisch voor het jaar 2021)
Bekijk activiteit
Copy link
Powered by Social Snap