Open dag nostalgische ecotuin

Categorie
Natuurbeleving
Datum
2 september
Tijd
10:00 - 17:00

TUIN MET GESCHIEDENIS

Het huis, uit 1904, is een monument en staat aan het dorpsplein, vroeger woonde hier de hoofdonderwijzer. De geschiedenis van de bewoners heeft een belangrijke rol gespeeld bij het ontwerp van de tuin. De nadruk ligt op de historie, met het bouwjaar van het huis als bepalende factor. Een ingetogen ontwerp met weelderige beplanting.

METAMORFOSE

Toen we in 2017 in Gassel kwamen wonen was de tuin helemaal overwoekerd, vier fruitbomen zijn blijven staan, de rest is verwijderd. Daarna heeft de tuin een jaar braak gelegen om het wortelonkruid goed aan te kunnen pakken. In het voorjaar van 2020 is de tuin aangeplant met zoveel mogelijk oude plantensoorten en oude fruitrassen. In Engeland noemt men dat heirloom gardening, een goede Nederlandse vertaling is hier niet voor, maar je kan het zien als natuurlijk historisch erfgoed.

MEER LEVEN IN JE TUIN

Onze tuin is een levende tuin, vol met vlinders, vogels en kleine zoogdieren. Dit ontstaat niet zomaar, door het scheppen van voorwaarden en een uitgekiende selectie planten is een mooi biologisch evenwicht ontstaan. Niet alleen eten de dieren van onze tuin, sommige wórden ook gegeten. Gaasvliegen en lieveheersbeestjes doen zich te goed aan een heel leger bladluizen. Door de combinatie tuinplanten en inheemse planten komen meer insectensoorten in de tuin voor, dit is weer goed voor het vergroten van de biodiversiteit.

OOK VOOR DE KIDS

Lopen op de plank over de sloot, kijken bij de kippen, liggen in het gras; alle kinderen houden hiervan. Ook het rennen over de paadjes is favoriet. Neem gerust een kleedje, broodjes of iets lekkers mee, picknicken in het gras is altijd leuk;)

Praktische informatie

Adres

Julianaplein 3
5438AK Gassel
Noord-Brabant

Extra informatie locatie

Tijd

10:00 - 17:00

Categorie

Natuurbeleving

Social media

Deel deze activiteit op social media!