Open submenu

Algemeen

Wat is Fête de la Nature?

Fête de la Nature is het grootste Nederlandse grassroots festival in de natuur. Iedereen kan zelf een natuurfeestje organiseren. Van speurtocht tot natuurfotografie, van met wilde planten tot natuurbingo. Samen vieren we de natuur! Iedere organisator geeft een natuurfeestje wat bij hem of haar past en zorgt zelf voor de uitnodigingen en organisatie. Het is ieder jaar weer een verrassing wat voor evenementen en feestjes er georganiseerd worden tijdens het weekend van Fête de la Nature. Er is geen kaartverkoop, winstoogmerk of festivalregelement.

Huh? Grassroots?

Een grassroots natuurfestival, wat houdt dat in? Het belangrijkste kenmerk is dat alles van onderaf (vanuit de graswortels) wordt georganiseerd. We zetten samen de kaders neer, en daarbinnen kan iedereen meevieren. Geen georganiseer van bovenaf dus, maar laten groeien wat wil groeien. De afgelopen jaren zijn er al veel mooie activiteiten georganiseerd. Laat je inspireren door deze voorbeelden:

  • Een Natuurpodium met dichters en muzikanten, die een ode brengen aan de natuur
  • Grote Natuurpicknick (neem je eigen kleedje en wat lekkers mee!)
  • Wildplukexcursie, daarna samen koken en eten
  • Wandeltocht met natuurverhalen
  • Borrelen en aan de slag in de buurttuin
  • Kinderyoga in de duinen
Wanneer is Fête de la Nature?

Fête de la Nature vieren we in het eerste weekend van september, op 1,2 & 3 september 2023.
IVN Natuureducatie viert mee en helpt initiatiefnemers. Meedoen? Meld hier jouw evenement aan.

Voor wie is Fête de la Nature?

Fête de la Nature is voor iedereen. Op de evenementen van Fête de la Nature kan iedereen op zijn eigen manier genieten van de natuur. Jongeren en ouderen, met welke culturele achtergrond dan ook, van plattelanders tot stadsbewoners.

Waarom Fête de la Nature?

De natuur is prachtig! Dat moeten we vieren en koesteren. Fête de la Nature is een leuke, laagdrempelige manier om even bewust te genieten van de natuur. Om onze zintuigen te prikkelen en ons natuurbewustzijn te vergroten. Want de natuur kan onze hulp wel gebruiken: de biodiversiteit holt achteruit en gevolgen van klimaatverandering worden steeds meer zichtbaar. Met Fête de la Nature zetten we natuur in het zonnetje.

Organiseren

Wie kan activiteiten organiseren voor Fête de la Nature?

Iedereen kan activiteiten voor Fête de la Nature organiseren: particulieren, bedrijven en organisaties in de groene sector, de recreatie, kunst, cultuur en sport. Fête de la Nature wil graag dat iedereen meedoet. Stichting Fête de la Nature is ondersteunend, het festival wil mensen inspireren om mee te doen en mee te organiseren, en wil mensen samenbrengen om samen activiteiten te organiseren. Op de website van Fête de la Nature kunnen mensen activiteiten aanmelden, en komen mensen met ideeën samen.

Waar is Fête de la Nature?

Fête de la Nature is een landelijk festival. De evenementen van Fête de la Nature vinden in heel Nederland plaats, van wilde natuur tot stadsparken. Geen initiatief is te klein of te groot. Van een speurtocht naar kevers door het bos, theeschenken in een moestuin of een snelcursus natuurfotografie in een weiland tot een hardloopclinic langs de Zeeuwse kust, een vaartocht over het Naardermeer en een workshop schilderen in het stadspark.

Mag ik geld vragen voor mijn activiteit?

Alle activiteiten tijdens Fête de la Nature zijn in principe gratis toegankelijk. Het vragen van een kleine bijdrage aan je gasten om mee te mogen feesten, kan natuurlijk net genoeg zijn
om je kosten te dekken, bijvoorbeeld voor de diesel voor de boot waarmee je een mooie rondvaart door een plassengebied maakt. Houd wel je prijzen laag. Geef in de uitnodiging ook duidelijk aan dat je een bijdrage vraagt en waar het voor is. Het is niet de bedoeling entree te heffen om winst te maken.

Hoe kan ik het Fete de la Nature vlag aanvragen?

Je kunt de vlag aanvragen, door op je profielpagina de adresgegevens in te vullen. Indien je de velden leeg laat, ontvang je geen vlag.

Wanneer versturen jullie de Fête de la Nature vlag

De Fête de la Nature vlag wordt medio augustus naar de organisatoren verstuurd, die op hun profielpagina hun adresgegevens hebben ingevuld.

Website

Waarom werken mijn oude inloggegevens niet?

De website van Fête de la Nature is in 2021 vernieuwd. Hierdoor zijn alle oude inloggegevens komen te vervallen en dienen alle organisatoren zich eenmalig opnieuw aan te melden. Je kunt bij het aanmelden je oude gegevens opnieuw gebruiken. Een profiel aanmaken is heel eenvoudig en kan via deze pagina.

Waarom moet ik mijn adresgegevens opgeven op de profielpagina?

We gebruiken de ingevulde adresgegevens om je het Fête de la Nature vlag toe te sturen. Indien je geen vlag wenst te ontvangen, kun je de adresgegevens leeg laten. Je kunt de adresgegevens ook op een later moment invullen.

Hoe maak ik een activiteit aan op de website?

Voor het aanmaken van een activiteit moet je eerst een profiel aanmaken. Dit gaat heel eenvoudig op deze pagina. Zodra je een profiel hebt aangemaakt, kun je jouw activiteiten aanmaken. Je kunt ook hier de handleiding downloaden over het aanmaken van activiteiten.