Open submenu

Over Fête de la Nature

Fête de la Nature is een grassroots natuurfestival. Er is niet één organisator van het festival: we doen het samen! Iedereen kan zelf een activiteit organiseren. Van theater in de natuur tot een oogstfeest, van een vleermuizenexcursie tot een hardloopwedstrijd in het groen.  Dit betekent dat het ieder jaar weer een verrassing is wat voor evenementen en feestjes er georganiseerd worden. Samen betrekken we meer mensen bij de natuur, op een manier die bij hen past. Er is geen kaartverkoop, winstoogmerk of festivalregelement. IVN Natuureducatie helpt Fête de la Nature mogelijk te maken. Door het ondersteunen van lokale organisatoren met de organisatie en communicatie en door landelijke promotie van Fête.

Waarom Fête de la Nature?

Fête de la Nature wil zo veel mogelijk mensen op een feestelijke en verrassende en laagdrempelige manier in contact brengen met de natuur in al haar diversiteit. Juist in deze onzekere tijd is het fijn om te vieren wat er wél is!

Organisatie

Een groep enthousiastelingen haalde Fête de la Nature in 2014 naar Nederland. Anne Leeflang was een van hen. Zij zag hoe succesvol dit initiatief – gestart in Frankrijk – was in andere landen over de hele wereld, en wilde het ook hier starten. Anne: “Wat is er mooier dan iedereen in Nederland uit te nodigen om op zijn of haar manier een feest te organiseren in, voor of met de natuur? Juist in tijden van biodiversiteitsverlies, stikstofdebatten, polarisatie en negativiteit is het belangrijk om te vieren wat er wél is. En dan niet opgelegd van bovenaf maar juist van onderaf, uit eigen beweging. Met Fête werken we aan een positieve verbinding met de natuur. Want waar je je mee verbonden voelt, daar ga je voor zorgen.

In 2019 zocht stichting Fête de la Nature de samenwerking op met IVN Natuureducatie. Met als doel Fête toekomstbestendig te maken en samen met IVN te werken aan meer zichtbaarheid, een groter bereik en de professionalisering van het natuurfestival. Een logische stap, want Fête en IVN delen dezelfde missie: mens en natuur verbinden. Meerdere IVN-afdelingen organiseerden al activiteiten tijdens het festival. Sinds 2020 slaan we dus de handen ineen.