5 tips voor het financieren van je Fête feestje

Bij Fête vinden we het belangrijk dat alle natuurfeestjes toegankelijk zijn voor een breed publiek. Daarom moedigen we iedereen die een Fête feestje organiseert aan om deelname aan hun activiteiten gratis te maken, of wanneer nodig, om een lage financiële bijdrage te vragen. Maar waar haal je dan het geld vandaan om je kosten te dekken? We delen vijf handige tips vanuit ervaren Fête organisatoren.
1. Werk samen met vrijwilligers en lokale organisaties
Organisator Bart de Koning: ‘Je kunt eerst kijken wat je met vrijwilligers allemaal kunt doen. Je kunt samenwerken met het buurthuis, met de kinderboerderij, met de horeca.’ Daarbij geeft hij aan dat de activiteiten met een beetje creativiteit kosteloos kunnen: ‘Met kinderen natuurspelletjes spelen in het bos, hoeft niks te kosten. Voor een barbecue op een mooie plek kun je iedereen vragen zelf eten en drinken mee te nemen.’
Als je wel kosten denkt te gaan maken voor promotie, materiaal, eten en drinken, kijk dan eerst bij wie je aan kunt kloppen om spullen kosteloos te gebruiken. Marcel Clewits: ‘Als een boswachter een rondleiding doet, wil hij vast ook wel materiaal zoals tafels leveren. Staatsbosbeheer en andere terreinbeheerders hebben nog veel meer materiaal dat handig kan zijn voor een feestje, zoals kraampjes en bewegwijzering. Daar kan je vaak gebruik van maken.’
En als je dan toch spullen moet kopen: laat je sponsoren. ‘Voor eten en drinken kun je je laten sponsoren door zaken als Marqt, Ekoplaza of andere biologische winkels’, zegt Bart. ‘Je legt er dan ook gelijk flyers over je evenement neer.’ Voor een kleine tegenprestatie als naamsvermelding zijn biologische winkels vaak wel te porren om voor niks of voor een zacht prijsje eten en drinken te leveren.
2. Doneer wat je kunt
Organisatoren hebben in het verleden gewerkt met geen of een lage deelnameprijs in combinatie met een donatiepot of QR code. Je biedt deelnemers dan de optie om bij te dragen wat ze kunnen missen. Geef bijvoorbeeld meerdere opties aan of een minimum bedrag. Ter plekke kunnen deelnemers een donatie doen in contanten of via online bankieren met bijv. de Tikkie app. Je ziet dan dat mensen die het kunnen missen het kostendekkende bedrag doneren en dat mensen die het niet kunnen missen, minder doneren, maar wel hebben mee kunnen doen. Een mooi voorbeeld van deze manier van financiëring zijn de ‘Free Walking Tours’ in bijna alle landen in Europa. Deze organisaties draaien met professionals en beroepskrachten, maar zijn wel onwijs toegankelijk voor iedereen. Waar zij het belangrijk vinden om de geschiedenis van de omgeving te delen, vinden wij het belangrijk om de natuur met elkaar te kunnen vieren. En dat is uiteindelijk waar het om draait.
3. Zelf geld inzamelen
Sander Turnhout van ‘Sporters voor Natuur’ ging met een zelfgemaakt sponsorformulier op het schoolplein staan: ‘Mensen kunnen dan gelijk geld geven of hun e-mailadres opgeven, zodat ik ze een link naar mijn actiepagina kan sturen. Ouders kun je om geld vragen voor evenementen waar hun kinderen ook aan mee kunnen doen.’
4. Creëer extra (niet-financiële) waarde
Je kunt er ook voor kiezen om te werken met een lagere prijs en op andere manier waarde te creëren. Vraag mensen bij de activiteit of ze zich willen inschrijven voor je nieuwsbrief, zodat je mensen kan binden aan je organisatie. Een ander idee is om kortingskaartjes uit te delen, waar je het ‘vertel een vriend(in)’-effect mee krijgt. Je kunt deelnemers ook vragen om een review te delen.
5. Crowdfunding en subsidies
Zoek je het wat breder en heb je wat meer geld nodig, zet dan in op crowdfunding. Er zijn allerlei websites die je helpen om mensen te bereiken die je met een donatie willen steunen. Probeer het eens op de website Crowdfunding voor natuur. ‘Je kunt ook een actiepagina aanmaken op de website Justgiving.nl’, zegt Sander. ‘Het is wel handig dat via een bestaande instelling te doen. Wij hebben dat samen met de Zoogdiervereniging gedaan. Soms is het nodig dat je evenement de officiële status van goed doel heeft, de zogeheten ANBI-status. Zelf aanvragen van deze status heeft voor de meeste natuurfeesten te veel voeten in aarde. Leg daarom contact met een bestaande natuur- of milieuorganisatie die deze status wel heeft: zij kunnen dan helpen om met crowdfunding geld binnen te halen voor je feestje.’
Hetzelfde geldt voor subsidies: het is handig om je aan te sluiten bij bestaande organisaties die bij subsidiegevers aan kunnen kloppen. De gemeente heeft allerlei potjes waar je een beroep op kunt doen, ook als dat geld op het eerste gezicht niet direct voor groene doelen bestemd lijkt te zijn. Marcel Clewits: ‘Wij hebben voor Amelisweerd een beroep kunnen doen op geld dat voor leefbaarheid was bestemd. Ook hier is het handig om samenwerking te zoeken, met wijkraden of buurtcomités: zij zijn wel in voor een groen feestje in de wijk, beschikken over vrijwilligers en kunnen bij de gemeente een beroep doen op subsidies.
Bart de Koning: ‘Sommige van die organisaties hebben zelf ook potjes, die zitten gewoon op je te wachten.’ Vergeet niet de IVN-afdeling bij jou in de buurt te betrekken bij jouw plannen. Wellicht kan de IVN-afdeling een rol spelen bij de opzet van jouw natuurfeestje, denk aan materiaal, middelen en mankracht. Kijk hier voor een IVN afdeling bij jou in de buurt (www.ivn.nl/afdeling).
Wat belangrijk is als je naar subsidiegevers stapt: met een heel enthousiast gebracht maar nog onuitgewerkt feestidee kunnen ze niet uit de voeten. Maak altijd wel precies duidelijk wat je van plan bent en waar je het geld precies voor nodig hebt. Ook nooit weg: laat zien dat je ook al op andere manier geld of bijdragen in natura hebt binnengesleept. Veel subsidiegevers zien graag dat je hebt gezorgd voor ‘co-financiering’ of stellen dat zelfs als voorwaarde.
Verdere ondersteuning
- Bekijk de vier pijlers van Fête de la Nature
- Lees de tips en tops van Fête-organisatoren
- Maak gebruik van de promotiematerialen en wegwijzers
- Neem voor vragen of opmerkingen contact met het Fête-team op via het contactformulier