Kijk vooral eerst tussen je eigen vrienden, kennissen, collega’s familie en de mensen die zij weer kennen. ‘Ik ben gewoon kriskras mijn eigen netwerk in gegaan’, zegt Liane Lankreijer. ‘Ik heb me ook afgevraagd waar mensen zitten die activiteiten in de natuur leuk vinden. Gezinnen bijvoorbeeld, dus dan kan je bij scholen en buitenschoolse opvang gaan kijken. Of yogascholen, dus heb ik daar een lijstje van gemaakt.’  

Zoek je echt mensen buiten je eigen kring, dan geldt ook hier: klop aan bij bestaande organisaties. Een IVN afdeling, een plaatselijk milieucentrum, een natuurvereniging of vogelwerkgroep kennen vast veel mensen die niet alleen samen willen brainstormen over leuke evenementen, en die zelf ook een natuurfeestje willen bouwen.

Liane stapte naar het Haags Milieucentrum. Zo heb ik mensen bij elkaar gekregen om te brainstormen over evenementen die we konden organiseren.’ Verder hebben groene organisaties hun eigen website, internetfora en sociale media waarop je oproepen voor vrijwilligers kan plaatsen. Je hoeft je niet te beperken tot natuurclubs. Je kunt met de meest uiteenlopende organisaties samenwerken: scholen, sportverenigingen, kunstenaars, buurtcentra, verzorgingshuizen die een groen evenement voor hun bewoners willen, horeca die op een mooie plek zit, bedrijven die veel belang hechten aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. En vast nog veel meer: veel verrassende combinaties zijn mogelijk!

Veel steden hebben ook vrijwilligerscentrales die evenementen koppelen aan vrijwilligers. Hier kun je je evenement aanmelden. Dan is er ook nog de website crowdfunding voor natuur, waar niet alleen geld ingezameld kan worden, maar ook tijd die mensen bereid zijn in een evenement te steken. IVN Natuureducatie heeft 170 afdelingen verspreid door het land. Bekijk hier (www.ivn.nl/afdeling) welke IVN afdeling bij jou in de buurt zit en deel jouw idee en kijk of jullie kunnen samenwerken.

Samenwerken met vrijwilligers

Zoek je vrijwilligers, kijk dan in de eerste plaats naar hun enthousiasme en betrokkenheid en hun hart voor de natuur. Probeer ook in te schatten of de mensen met wie je gaat werken goed bij elkaar passen. Wil je deze vrijwilligers langer aan je binden omdat je ook volgende jaren samen met hen een feestje wil bouwen, laat dan duidelijk merken dat je blij met ze bent. Geef ze een klein cadeautje of organiseer speciaal voor alle medewerkers een afterparty. Een vrijwilligersvergoeding is ook mogelijk, bedenk wel dat daarbij allerlei regels om de hoek komen kijken.

Vrijwilligersvergoedingen

Let goed op hoe de Belastingdienst omgaat met vergoedingen aan vrijwilligers. Wees je er ook goed van bewust wie er geld krijgt voor het organiseren van je feestje en wie niet. ‘Wij gaven het geld vooral uit aan professionals, bijvoorbeeld een bedrijf dat grepen leverde en installeerde voor een evenement waarbij in bomen geklommen kon worden’, zegt Marcel Clewits, die evenementen organiseerde in Amelisweerd bij Utrecht. Hij heeft er vanaf gezien om zichzelf en zijn mede-organisatoren te gaan betalen. ‘Daarmee kun je beter uitkijken. Dat kan scheve gezichten geven. Voor ons was het: gelijke monniken gelijke kappen.’

Gebruik van budget

Je kunt je geld dus uitgeven aan materialen, promotie en catering en professionele bedrijven inhuren als je die echt nodig hebt voor gespecialiseerd werk, bijvoorbeeld het aanleggen van een geluids- of lichtinstallatie of het inrichten van een parkeerplaats. Als je zelf als zzp’er of met je bedrijf een of meerdere feesten of zelfs een heel festival wilt organiseren, wees er dan ook eerlijk over als je een deel van het budget gebruik om je eigen inzet te betalen. Maak dan ook duidelijk dat je als professionele, betaalde organisator of coördinator een duidelijke meerwaarde hebt.

Het kan dan ook geen kwaad om goed te kijken naar de vrijwilligers die je werft: hopen ze via een Fête de la Nature-evenementen een betaalde klus binnen te slepen, maak ze dan duidelijk dat dit er niet in zit.

Feestelijke locaties

Kijk niet alleen naar parken, bossen, natuurterreinen, landgoederen, platteland bij jou in de buurt of iets verder weg. Heb ook oog voor plekken die iets minder voor de hand liggen, middenin de stad. ‘We hebben contact gezocht met buurttuinen’, zegt Liane Lankreijer. ‘Die willen vaak ook graag laten zien waar ze mee bezig zijn. Geef clubs in de wijk aanleiding om iets te doen.’ Zo zijn er vast nog wel meer plekken middenin de stad, een plantsoen of een braakliggend terrein waar natuur te vinden is.

Kijk ook naar locaties van instellingen die enthousiast kunnen zijn over een mooi natuurevenement op hun terrein, bijvoorbeeld het waterwingebied van een waterleidingbedrijf of een stichting die een natuurgebied beheert. Zij kunnen veel te bieden hebben: mankracht, geld, promotie en dat soort zaken.

De meeste gebieden zijn vrij toegankelijk, toch betekent dit niet dat je er altijd zomaar je eigen natuurfeestje kunt houden. Het heeft dus zin om goed te kijken wie de eigenaar of beheerder van een terrein is. Dat kan de gemeente zijn, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, het Rijk, een waterleidingbedrijf, recreatieschap of een particulier.

Ook op particulier terrein kun je soms een vergunning nodig hebben van de gemeente. Doe dat op tijd want een vergunning kan weken in beslag nemen. Houd er rekening mee dat bij grote groepen en bij het gebruik van vuur de brandweer het evenement ook moet goedkeuren. De plaatselijke IVN afdeling is goed bekend met de toegankelijkheid van natuurgebieden en kan je van de juiste informatie voorzien. Kijk hier welke IVN afdeling (www.ivn.nl/afdeling) er bij jou in de buurt zit.

‘Als je op je feestje ook drank en iets te eten gaat verkopen, stem dat dan goed af met plaatselijke horeca’, zegt Bart de Koning, die al meer dan tien jaar feesten in de natuur organiseert. ‘Zo kun je voorkomen dat ze eventueel bezwaar maken tegen je vergunning. Je kunt het beste zorgen dat iedereen weet wat er gaat gebeuren.’ Ook een goed idee: betrek de plaatselijke horeca bij je natuurfeestje, dan heb je zelf naar de catering geen omkijken meer.

Bekijk de andere tips van ervaren Fête organisatoren.