Van alles natuurlijk, van een wandeltocht met natuurverhalen tot salades maken van wilde kruiden, van concerten in de wijktuin tot kinderyoga in de duinen. Bedenk: Fête de la Nature is in de eerste plaats een feest. Het allerbelangrijkste voor het organiseren van een mooi feest in de natuur: doe iets wat je zelf leuk vindt en wat je zelf interesseert. Maak een feestje waar je zelf heel graag naartoe zou willen. ‘Vier een feest in de natuur echt vanuit je hart’, zegt Liane Lankreijer, die voor Fête de la Nature evenementen organiseert in Den Haag. ‘Laat het echt van binnen uit komen. Dan word je feest een succes.’ 

Om alle deelnemers mee te kunnen laten doen, is het handig om in de aankondiging van je evenement te laten weten of je zonder voorkennis mee kunt doen. Of dat bijvoorbeeld een wandeling door een gebied met een bijzondere flora bestemd is voor deelnemers die al het nodige van planten afweten. Probeer je enthousiasme over een bepaald thema of onderwerp over te brengen door deelnemers mee te laten doen en denken. Ben je bijvoorbeeld enthousiast over je eigen biologische moestuin, breng dit enthousiasme dan over door een kookworkshop te geven en deelnemers de ruimte te geven om hun eigen kijk op biologisch tuinieren te delen.

Kleinere en grotere natuurfeestjes
Sommige mensen voelen zich het meest thuis op kleine, intieme feestjes, maar een groter evenement past ook prima binnen Fête de la Nature. Hoe groot je feest wordt, hangt af van je eigen mogelijkheden – kun je veel vrijwilligers bij elkaar krijgen, heb je daarvoor meer geld nodig, of een grotere locatie. Hoe groot of klein of een evenement is, hangt ook af van het soort evenement: van bijvoorbeeld een wandeling of excursie is het best te genieten als de groep beperkt blijft tot een man (m/v/o) of vijftien.

Houd het simpel
Je kunt heel eenvoudig beginnen, bijvoorbeeld met een picknick in het park. De verhalenwandeling die je met kinderen uit de buurt wel eens maakt in het bos, kun je ook voor Fête de la Nature gaan doen, en dan met andere deelnemers. Sluit dus aan bij wat je zelf al deed en maak er een feestje voor iedereen van. Denk ook goed na of je mensen kent met hobby’s of bezigheden waarvan heel goed een groen feestje te maken is en vraag ze of ze mee willen doen.

Samenwerken met anderen
‘Je kunt ook naar een park gaan en kijken wat mensen daar allemaal doen’, zegt Liane Lankreijer uit Den Haag. ‘Als daar verenigingen actief zijn kun je daar bij aansluiten en bijvoorbeeld een activiteitenmarkt organiseren.’ Verzinnen gaat het best met anderen, dus zoek andere mensen die in zijn voor een mooi groen feest. ‘Sluit je aan bij een bepaalde doelgroep’, zegt Marianne Schouten, die in Enschede groene zondagsmarkten organiseert. ‘Als je met kinderen wilt werken, stap dan naar scholen en probeer ouders enthousiast te krijgen. Doe vooral iets dat je zelf superleuk vindt.’

Stap voor kinderfeestjes dus naar scholen en buitenschoolse opvangen. Daar bestaan al veel evenementen die zonder al te veel moeite en een beetje creativiteit om te toveren zijn tot mooie feestjes in de natuur. Dit geldt natuurlijk ook voor buurthuizen, wijkverenigingen, sportverenigingen en culturele instellingen. Een Fête de la Nature-run is samen met een hardloopvereniging makkelijk te organiseren en datzelfde geldt voor miniconcerten van leden van de plaatselijke fanfare in de weilanden vlak buiten je dorp.

Bekijk de andere tips van ervaren Fête organisatoren.