Waar je het geld voor je Fête feestje vandaan haalt? ‘Daar moet je niet in de eerste plaats bij stilstaan’, zegt Bart de Koning. ‘Je kunt eerst kijken wat je met vrijwilligers allemaal kunt doen. Je kunt samenwerken met het buurthuis, met de kinderboerderij, met de horeca.’ Kijk dus eerst of je wel geld nodig hebt. Met kinderen natuurspelletjes spelen in het bos, hoeft niks te kosten. Voor een barbecue op een mooie plek kun je iedereen vragen zelf eten en drinken mee te nemen.  

Als je wel kosten denkt te gaan maken voor promotie, materiaal, eten en drinken, kijk dan eerst bij wie je aan kunt kloppen om spullen kosteloos te gebruiken. ‘Als een boswachter een rondleiding doet, wil hij vast ook wel materiaal zoals tafels leveren’, zegt Marcel Clewits. Staatsbosbeheer maar ook andere terrein beherende organisaties hebben nog veel meer materiaal dat handig kan zijn voor een feestje, zoals kraampjes en bewegwijzering. Daar kan je vaak gebruik van maken.

Sponsors

Als je toch spullen moet kopen: laat je sponsoren. ‘Voor eten en drinken kun je je laten sponsoren door zaken als Marqt, Ekoplaza of andere biologische winkels’, zegt Bart. ‘Je legt er dan ook gelijk flyers over je evenement neer.’ Voor een kleine tegenprestatie als naamsvermelding zijn biologische winkels vaak wel te porren om voor niks of voor een zacht prijsje eten en drinken te leveren.

Crowdfunding

Je kunt ook zelf je geld inzamelen. ‘Ik ging met een zelfgemaakt sponsorformulier op het schoolplein staan’, zegt Sander Turnhout van ‘Sporters voor Natuur’. ‘Mensen kunnen dan gelijk geld geven of hun emailadres opgeven, zodat ik ze een link naar mijn actiepagina kan sturen.’ Ouders kun je dan om geld vragen voor evenementen waar hun kinderen ook aan mee kunnen doen.

Zoek je het wat breder en heb je wat meer geld nodig, zet dan in op crowdfunding. Er zijn allerlei websites die je helpen om mensen te bereiken die je met een donatie willen steunen. Probeer het eens op de website Crowdfunding voor natuur. ‘Je kunt ook een actiepagina aanmaken op de website Justgiving.nl’, zegt Sander. ‘Het is wel handig dat via een bestaande instelling te doen. Wij hebben dat samen met de Zoogdiervereniging gedaan.’

Soms is het wel nodig dat je evenement de officiële status van goed doel heeft, de zogeheten ANBI-status. Zelf aanvragen van deze status heeft voor de meeste natuurfeesten te veel voeten in aarde. Leg daarom contact met een bestaande natuur- of milieuorganisatie die deze status wel heeft: zij kunnen dan helpen om met crowdfunding geld binnen te halen voor je feestje.

Subsidies

Hetzelfde geldt voor subsidies: het is handig om je aan te sluiten bij bestaande organisaties die bij subsidiegevers aan kunnen kloppen. De gemeente heeft allerlei potjes waar je een beroep op kunt doen, ook als dat geld op het eerste gezicht niet direct voor groene doelen bestemd lijkt te zijn. ‘Wij hebben voor Amelisweerd een beroep kunnen doen op geld dat voor leefbaarheid was bestemd’, zegt Marcel Clewits.
Ook hier is het handig om samenwerking te zoeken, met wijkraden of buurtcomités: zij zijn wel in voor een groen feestje in de wijk, beschikken over vrijwilligers en kunnen bij de gemeente een beroep doen op subsidies. ‘Sommige van die organisaties hebben zelf ook potjes’, weet Bart de Koning. ‘Die zitten gewoon op je te wachten.’ Vergeet niet de IVN afdeling bij jou in de buurt te betrekken bij jouw plannen. Wellicht kan de IVN afdeling een rol spelen bij de opzet van jouw natuurfeestje, denk aan materiaal, middelen en mankracht. Kijk hier voor een IVN afdeling bij jou in de buurt (www.ivn.nl/afdeling).

Wat belangrijk is als je naar subsidiegevers stapt: met een heel enthousiast gebracht maar nog onuitgewerkt feestidee kunnen ze niet uit de voeten. Maak altijd wel precies duidelijk wat je van plan bent en waar je het geld precies voor nodig hebt. Ook nooit weg: laat zien dat je ook al op andere manier geld of bijdragen in natura hebt binnengesleept. Veel subsidiegevers zien graag dat je hebt gezorgd voor ‘co-financiering’ of stellen dat zelfs als voorwaarde.

Kan ik entree heffen voor mijn feest?

De leukste feesten zijn gratis, dus alle evenementen die je binnen Fête de la Nature op poten zet zijn in principe vrij toegankelijk. Het vragen van een kleine bijdrage aan je gasten om mee te mogen feesten, kan natuurlijk net genoeg zijn om je kosten te dekken, bijvoorbeeld voor de diesel voor de boot waarmee je een mooie rondvaart door een plassengebied maakt. Houd wel je prijzen laag. Geef in de uitnodiging ook duidelijk aan dat je een bijdrage vraagt en waar het voor is.

Als je je feestje organiseert in een natuurgebied, bos of landgoed, dan is het wel zo aardig ook de gastheer te betrekken in de feestvreugde. ‘Je kunt een soort ‘groene leges’ heffen’, zegt Sander Turnhout. ‘Een deel van de opbrengst kun je aan de beheerder van het natuurterrein geven.’ Die kan het heel goed gebruiken voor onderhoud van zijn mooie gebied.

Bekijk de andere tips van ervaren Fête organisatoren.