IVN’ers delen hun Fête-verhaal

IVN Natuureducatie

De natuur vieren en je afdeling in het zonnetje zetten? Tijdens Fête de la Nature 2021 organiseerden deze vier IVN’ers toegankelijke, laagdrempelige en vooral heel feestelijke activiteiten.  

Wennen aan beestjes

Marianne van der Toorn (IVN Groene Zoom)

Kinderen en ouders laten zien dat de natuur mooi, belangrijk en avontuurlijk is. Dat is waar het om gaat voor Marianne van der Toorn van IVN Groene Zoom. ‘Je ziet kinderen eerst een beetje schuchter kijken naar wat we doen. Zodra ze een beetje vertrouwd raken met wat we laten zien, genieten ze volop. Beestjes zijn dan niet meer eng of vies!’ De afdeling combineerde vorig jaar het nieuwe seizoen van hun IVN Scharrelkids met Fête de la Nature. Iedereen tussen 7 en 14 jaar was op deze dag welkom om mee te doen aan verschillende activiteiten. Kinderen beschilderden boomschijven, bestudeerden de wolken en aten zelfs pannenkoeken met buffalowormen. Ook dit jaar doet Marianne weer mee met de afdeling: ‘We hopen kinderen en ouders te boeien met alles wat groeit en bloeit.’

IVN Groene Zoom

Feestkroon van wilgentenen

Lidy Ridder (IVN Twiske)

Voor Lidy Ridder is Fête een mooie, laagdrempelige manier om meer mensen de natuur te laten beleven en om het natuurbeheerwerk van de afdeling te promoten. ‘Samen met verschillende werkgroepen hebben we op het Ratteneiland, een schiereiland in Landsmeer, allerlei natuuractiviteiten opgezet.’ Enthousiaste ouders en kinderen hielpen mee met rietharken, maakten een feestkroon van wilgentenen, gingen op de foto naast de grootste koningsvaren en vingen waterdiertjes in de poel. Deze zomer hoopt Lidy tijdens Fête nóg meer mensen te bereiken.

IVN Twiske

Een schone en feestelijke expeditie

Bert van Haaften (IVN Maas en Waal)

Van zwerfafval opruimen een feestje maken? Tijdens de Schone Rivieren Expeditie van IVN Maas en Waal ervaarden deelnemers dat opruimen niet alleen nuttig is, maar ook leuk kan zijn. Met korte natuurbelevingsopdrachten werden de deelnemers geprikkeld om de aandacht ook, naast de vervuiling, te vestigen op al het moois wat de natuur te bieden heeft: mierikswortel langs de rivieroever om te proeven en kunstige stukken drijfhout om te verzamelen. Het enthousiasme en de betrokkenheid van de mensen is IVN’er Bert van Haaften goed bijgebleven. Door van deze expeditie een feestje te maken, bereikte de afdeling een breed publiek en kwamen er zelfs mensen helemaal uit Amsterdam, Leiden en Hoorn.

IVN Maas en Waal

Natuurfestival

Elise Reimink (IVN Almelo)

Het natuurfestival van IVN Almelo vorig jaar, was een groot succes met in totaal 280 bezoekers. Een dag vol blije gezichten en mooi weer.  ‘De natuur brengt ons ontzettend veel, een natuurfeestje was dan ook wel op zijn plaats! Ook hebben we onze afdeling in Almelo in het zonnetje gezet met alles wat we doen,’ vertelt IVN’er Elise Reimink. Tijdens het gratis festival in het bos kon je meedoen met met ouder-kind yoga, het blotevoetenpad lopen of een kijkje nemen bij de imker. ‘Iedereen deed vrolijk mee! Dit jaar hopen we weer op een geslaagd natuurfestival om zo nog meer families te inspireren.’

IVN Almelo