Interview met vriend van Fête – Paul Otto van Land van Ons

Fête de la Nature maakt graag vrienden met mooie groene organisaties in Nederland. Organisaties die zich niet alleen op dagelijkse basis bezig houden met het in het zonnetje zetten van de natuur, maar ook tijdens Fête extra hun best willen doen voor de natuur door veel fijne feestjes neer te zetten.
Wij stellen met plezier onze Vrienden van Fête aan je voor. De eerste vriend die we dit jaar mogen voorstellen is Land van Ons. Paul Otto, van Land van Ons, vertelt.
Wat is Land van Ons en wat doen jullie?
Land van Ons is een coöperatie waarin de deelnemers samen landbouwgrond kopen. Deze grond blijft landbouwgrond, maar in ons beheer wordt de landbouw op een zo puur mogelijke manier uitgevoerd, zonder kunstmest, zonder insecticiden. Zo, dat je vanzelf een toenemende biodiversiteit krijgt. Wij doen bijvoorbeeld aan strokenteelt, zodat er ook ruimte is voor insecten. Afhankelijk van het landschap plaatsen we heggetjes terug. Voor elk perceel wordt onderzocht: hoe was het vroeger, hoe ziet het er nu uit, wat is er mogelijk en wat gaan we dan verbouwen? Op onze website kun je hiervan een aantal gedegen, dikke rapporten terugvinden. Daarnaast kijken we ook voor we een stuk grond kopen goed wat er in de grond zit.
Elk jaar willen we een bijzonder gewas kweken dat heel goed is voor de biodiversiteit, zoals huttentut en boekweit. We zijn nu aan het nadenken over wat we volgend jaar gaan kweken.
Wat ik heel bijzonder vind: we zijn een vrijwilligerscoöperatie en bestaan pas twee jaar, maar zijn nu al hartstikke groot. We hebben nu al 20.000 leden! Dat is toch bijzonder. Iedereen binnen onze organisatie is een doener, dat is heel kenmerkend voor onze organisatie.
Wat is jouw taak binnen Land van Ons?
Ik hou me bezig met de centrale communicatie over percelen binnen Land van Ons. Ik werk daarnaast ook bij de Korte Keten. De Korte Keten gaat over het hele proces van oogsten, verpakken en verkopen van wat er op ons land groeit. Omdat we dit in eigen hand houden zijn we niet afhankelijk van groothandels, waardoor de boer of wij (afhankelijk van het perceel) een betere prijs krijgen. Kijk maar eens op onze website wat voor moois we hebben: onder andere huttentutolie en pannenkoekenmeel.
Wat heb hebben jullie met het vieren van de natuur?
Wij doen niet anders! Laat ik het zo zeggen: we krijgen altijd hele blije berichten en foto’s als mensen wormen uit de grond halen en ze tellen. Misschien is dat het meest duidelijke waar mensen blij van worden. Voor mij persoonlijk vind ik het te gek als ik op een perceel loop en weet dat het mijn grond is. Dat is toch waanzinnig! Dat je een stuk landbouwgrond hebt, in Nederland! Daar word ik nog steeds heel blij van, dat voelt echt anders.
Wat is je droom voor de toekomst?
Dat is eigenlijk een heel raar verhaal. Ik las jaren geleden in de krant dat er een Spaanse vrouw, de laatste van een oud geslacht, was overleden. Er werd van haar gezegd dat zij heel Spanje door kon lopen zonder haar eigen grond te verlaten. Ik zou het heel mooi vinden als we dit in Nederland ook voor elkaar kunnen krijgen: dat we heel Nederland door zouden kunnen lopen op onze eigen grond. Elk gebiedje, bijvoorbeeld in Groningen of Friesland, heeft zo zijn eigen bijzondere en mooie dingen. En… zo groot is Nederland niet!
Waarom zijn jullie vrienden geworden van Fête?
De wensen en verlangens van de mensen achter Land van Ons en Fête de la Nature zitten heel dicht bij elkaar, alleen een in een andere vorm. Daarom vindt iedereen binnen onze organisatie het heel natuurlijk dat wij vrienden zijn van Fête. Het is alsof het al moest gebeuren, al bestaan we natuurlijk ook pas twee jaar. We zijn er klaar voor om deze verbinding aan te gaan en hebben ook zelf al een keer de natuur gevierd met onze perceeldagen. Hoe leuk zou het zijn als coördinatoren van lokale percelen hierdoor bijvoorbeeld contact krijgen met lokale mensen van IVN (als dat er niet al is), zodat ze elkaar kunnen versterken. Maar het decentrale, wat binnen Fête ook een ding is, hebben wij ook: we doen het met z’n allen, maar de lokale invulling is ook heel belangrijk. Zo hebben wij bijvoorbeeld een boerin met een grote boerderij die een deel van onze grond heeft gepacht. Zij heeft een eigen boerderijwinkel en verkoopt ook onze producten. Er zijn geen harde grenzen: we zijn verbonden.
Hoe en waar vieren jullie Fête dit jaar?
Vorig jaar hebben we voor het eerst perceeldagen gevierd, waarbij we deelnemers van onze coöperatie uitnodigden op onze percelen. Elk perceel had een eigen programma met eigen tijden, afhankelijk van de organiserende vrijwilliger. Er zijn bijvoorbeeld rondleidingen geweest, uitgestippelde wandelingen – ook buiten de percelen, zodat mensen er langs konden lopen – en we hebben onze producten in het zonnetje gezet. Ook werd door onderzoekers van betrokken universiteiten, de vrijwilligers en de boer uitgelegd wat er is onderzocht en wat de plannen zijn met het betreffende perceel. Dus het was ook een kennismaking met ons en onze plannen. Het was heel verschillend per perceel.
Ik kan me voorstellen dat we dit jaar weer vergelijkbare activiteiten opzetten, alleen haken we er nu op in via Fête. Ik hoop overigens ook dat er dit jaar pannenkoeken gebakken gaan worden van ons eigen meel. Dit jaar we nodigen we iedereen uit, niet alleen deelnemers van de coöperatie. Hopelijk worden het dit jaar, als corona het toelaat, heel openbare feestjes.
Wat is je wens voor Fête dit jaar?
Geen regen! Een lekker zonnetje en mooi weer, dan is het vanzelf al goed. Ik ben een eenvoudig mens.
Is er nog een afsluitende opmerking die je graag wil toevoegen?
Koop grond! Dat is toch hoe we het gaan redden, denk ik.
Lees hier meer over Land van Ons
Ook Vriend van Fête worden?
Vind jij net als wij de natuur een feestje waard? Dan is Fȇte de la Nature op zoek naar jou! Voor de negende editie van Fȇte de la Nature zoeken we organisaties met een landelijke dekking en een vrijwilligersnetwerk, die het leuk vinden om vanuit hun organisatie met hulp van hun leden/supporters/achterban 10 tot 15 natuurfeestjes te organiseren tijdens Fête de la Nature.
Download hier het document Vriend worden van Fête voor meer informatie.