Interview met vriend van Fête – Gon van Oostrum van Stichting Gezond Natuur Wandelen


Fête de la Nature maakt graag vrienden met mooie groene organisaties in Nederland. Organisaties die zich niet alleen op dagelijkse basis bezig houden met het in het zonnetje zetten van de natuur, maar ook tijdens Fête extra hun best willen doen voor de natuur door veel fijne feestjes neer te zetten.

Wij stellen met plezier onze Vrienden van Fête aan je voor. Vandaag stellen we onze Vriend van Fête Stichting Gezond Natuur Wandelen aan je voor. Aan het woord is Gon van Oostrum.

Kunt u zich aan ons voorstellen?

Ik ben Gon van Oostrum, 78 jaar en ik kom uit Haarlem. Ik heb drie kinderen en zeven kleinkinderen. Ik heb jarenlang in de zorg gewerkt en later ook actief meegewerkt aan de projecten van mijn man, die architect was. Acht jaar geleden ben ik weduwe geworden en moest ik op zoek naar hoe ik in m’n eentje verder zou gaan. Toen ik in de krant las over Stichting Gezond Natuur Wandelen besloot ik om eens mee te wandelen in mijn woonplaats Haarlem. Dat beviel goed en al snel werd ik gevraagd om begeleider van wandelingen te worden. Inmiddels ben ik een heel actieve vrijwilliger bij Stichting Gezond Natuur Wandelen.

Wat is Stichting Gezond Natuur Wandelen en wat doen jullie?

Stichting Gezond Natuur Wandelen is een organisatie die gratis begeleide natuurwandelingen aanbiedt, door heel Nederland. Op de lange termijn is het doel om te zorgen dat iedereen in Nederland elke week in de omgeving van zijn woonplaats met ons kan wandelen. De stichting is in het leven is geroepen om mensen over de drempel te krijgen om in de frisse lucht en onder de mensen te komen. Mensen dreigen achter de deur te verdwijnen wanneer ze een negatieve ervaring hebben gehad, na een trauma of een verdrietige ervaring. Achter de ramen blijven zitten is voor niemand goed. Bij Stichting Gezond Natuur Wandelen gaat het erom de mensen die net over die drempel heen kijken, te enthousiasmeren en weer belangstelling te laten krijgen voor mensen om zich heen.

Op het moment organiseren we wandelingen op 120 locaties in Nederland. Op onze website staan  wandelingen in alle provincie en kunnen mensen zich aansluiten bij de wandeling die het dichts bij hen in de buurt is.

Naast de wandelingen organiseren we ook natuurpraatjes: er is altijd wel iemand van IVN of een natuurgids die iets kan vertellen. We doen ook andere leuke dingen. Ik heb bijvoorbeeld net een etentje georganiseerd voor een wandelgroep hier in de buurt. Er zijn heel veel mogelijkheden. Dit geeft mij een hoop voldoening in mijn alleen zijn nu. Heel veel mensen blijven bij de pakken neer zitten en blijven binnen want buiten is het gevaarlijk, maar dit stukje saamhorigheid geeft weer heel veel mogelijkheden.

De stichting is eigenlijk niet voor gewone wandelaars, maar voor mensen die over een drempel willen komen: voor mensen die niet zeker weten of ze wel of niet mee kunnen lopen. Als mensen sneller willen is het prima, dan kunnen ze vooruit lopen. Maar wij houden het tempo aan van de langzaamste wandelaar. Zodat iedereen aan zijn trekken komt, maar langzamere wandelaars niet afhaken. Mensen denken vaak: wandelen, dat gaat mij veel te snel. Wij kijken juist naar de mensen die langzamer lopen, zij zijn eigenlijk de doelgroep. Zo kunnen ook mensen met medische problemen meedoen. Maar voor de duidelijkheid,  als begeleider houden we daar rekening mee, maar we bieden geen medische ondersteuning tijdens het wandelen. Het meewandelen blijft op eigen risico. Wel krijgen onze begeleiders een EHBO cursus aangeboden. De mogelijkheid om mee te lopen is dus voor iedereen open, ondanks eventuele handicaps of lichamelijke problemen.

Wat trok u aan in Stichting Gezond Natuur Wandelen?

Stichting Gezond Natuur Wandelen trok mij aan omdat het een vrijblijvende organisatie is: je kunt gewoon meevliegen, het kost je niets en je doet leuke contacten op. Er ontstaan nieuwe clubjes, het is heerlijk in de natuur en mensen blijven gezond. Verschillende verzekeringen geven zelfs korting wanneer je meedoet met een wandelgroepje.

Wat is nu uw rol binnen de stichting?

Ik heb inmiddels vier wandelgroepen in Haarlem en omgeving. Helaas heb ik op het moment een probleem met mijn enkel. Ik weet niet of vier keer in de week wandelen er weer in zit, maar ik probeer in ieder geval elke week een wandeling te doen. Ik hou graag de deur open van wat ik nu mag doen. Zo zit ik in het bestuur van de stichting, hou ik natuurpraatjes, organiseer ik stiltewandelingen en mag ik leuke interviews geven. Ik ga naar beurzen waar ik dan met een kraampje met folders sta en mensen enthousiasmeer over de stichting en het doel ervan. Verder organiseer ik hier in de buurt toegankelijke etentjes, waar mensen voor 15 euro een driegangenmaaltijd krijgen. De wereld heeft zo veel leuke dingen te bieden, mits je er zelf iets voor doet. Je krijgt het niet cadeau. Je moet zelf de eerste stap doen om mee te gaan. Mijn dochters zeggen: “Mijn moeder viert het leven.”

Wat heeft u met het vieren van de natuur?

Het maakt me blij. De natuur geeft me een blij gevoel en elk jaargetijde vind ik prachtig. Ik vind het ook heerlijk in de volle wind, in de vrieskou. Zelfs met harde wind lopen we wel in de open stukken. Niet in bossen natuurlijk, dat is gevaarlijk. De wandelingen gaan eigenlijk altijd door, ook in motregen, om mensen zo veel mogelijk gelegenheid te geven om mee te wandelen.

Er is zo veel te zien in de natuur. Elke keer komen we weer nieuwe dieren tegen. In Schalkwijk kwamen er ineens rivierkreeften uit de modder gekropen, dat had ik nog nooit gezien. Dit geeft het wandelen een leuke dimensie. Ik geniet van de blijheid van de natuur.

Heeft u wel eens Fête gevierd?

Ja, vorig jaar in Utrecht bij de Metaal Kathedraal. Dat vond ik heel interessant om bij te zijn. Er stond bijvoorbeeld een broodje poep. Het was een heel raar verhaal, maar alles van de mens werd gerecycled en dat kon je dan weer in de tuin terugvinden. Alles op ecologisch gebied is natuurlijk heel interessant in deze tijd van gif, gemanipuleerd voedsel, lucht- en grondvervuiling. De Metaal Kathedraal liet zien dat je zelf zo veel kunt doen mits je daar belangstelling voor hebt.

Er werd veel gezegd over de natuur, over planten en bomen, en over regeneratief samenleven. Weer zo veel mogelijkheden om op een andere manier te kijken. Het was heel mooi en feestelijk.

Wat maakt dat Fête en Stichting Gezond Natuur Wandelen bij elkaar passen?

Wat ik terugzie bij zowel Fête de la Nature als bij Stichting Gezond Natuur Wandelen is de focus op toegankelijkheid. Geen entree heffen en zorgen dat mensen met een beperking ook mee kunnen doen. Zowel Fête als onze stichting geven mogelijkheden in de natuur. Samen komen we uit op een hele mooie, leuke combinatie.

Waar kunnen Fête-bezoekers jullie dit jaar vinden?

Wij organiseren tijdens Fête wandelingen. Al onze wandelingen zijn terug te vinden op onze website.

Wat is uw wens voor Fête dit jaar?

Laat de mensen er met open ogen naar kijken en kijken wat het voor hen doet. Je kijkt zo vaak ergens langs. Laat ze met driedubbele open ogen kijken naar waar ze interesse in hebben. Dat opent weer nieuwe mogelijkheden.

Heeft u nog een afsluitende boodschap?

Er zijn zo veel leuke groene initiatieven! Probeer over de drempel heen te komen en te kijken wat voor mogelijkheden er zijn in de omgeving waar je woont. Kijk naar de buurvrouw of buurman, ga wandelen, zoek contact. Probeer iemand te vinden die ook op pad wil, ga samen. Neem andere mensen mee aan een helpende hand. Blijf niet thuis zitten, maar kom over die drempel.

Meer informatie over Stichting Gezond Natuur Wandelen is te vinden op  www.gezondnatuurwandelen.nl. Of mail naar

Gon van Oostrum werd eerder geïnterviewd door De Telegraaf. Dat interview lees je hier