Interview met Marjolein Eeuwes – Tiny Forest eigenaar en Fête organisator


“Wanneer mensen de natuur kunnen proeven, verbinden ze zich er beter mee.” Dat is wat Marjolein Eeuwes iedere keer meemaakt wanneer ze mensen rondleidt in haar Tiny Forest in Huissen, Gelderland. Dit stukje inheems bos is niet alleen een biodiverse oase voor plant en dier, maar ook voor mensen een bijzondere plek om de natuur te ervaren. “Zo was er een echte stadsjongen uit Amsterdam, die een kruisbes proefde en gelijk aan zijn oma moest denken, want die had vroeger ook zulke struiken in de tuin staan. Bijzonder hoe zoiets mensen echt kan raken”, vertelt Marjolein. Vorig jaar maart raakte ze betrokken bij het IVN Tiny Forest initiatief en heeft ze een stuk van haar weiland omgezet naar een minibosje volgens de Tiny Forest plantmethode. Dit jaar nodigt ze mensen uit om op haar terrein een Fête feestje te vieren: “Hiermee wil ik mensen laten zien dat je je tuin ook anders in kunt richten en hen inspireren om meer groen in hun tuin aan te planten.”

Van ingrijpen naar toelaten

Marjolein’s vader, die lange tijd als tuinder werkzaam was, besloot in de jaren 70 het stuk land terug te geven aan de natuur. Hij groef een poel, legde houtwallen en takkenrillen aan, zonder te veel in te grijpen. Ook werkte hij alleen met inheemse planten. Zo kon de natuur zijn gang gaan en ontwikkelde de voormalige akker zich tot een groene parel. Marjolein heeft deze manier van omgaan met het land voortgezet: “We hebben nooit gewerkt vanuit een concept of met planten van tuincentra. We keken welke bomen en planten er op het land opkwamen en speelden daarop in. De wilgen, populieren, de aalbes … er groeit van alles op je land als je het toelaat.”

Een feest voor plant, dier en mens

Het Tiny Forest, genaamd ‘De Bostuin’, is nu zo’n 1.5 meter hoog en vorig jaar popten de eerste zwarte bessen al op. Dit jaar heeft Marjolein van de oogst zelfs een halve liter zwarte bessen siroop kunnen maken (rijk aan antioxidanten!). Inmiddels hebben veel insecten, vlinders en vogels hun thuis gevonden in het mini bosje. Ook ontstaat er  al een mooie humuslaag. Het zal nog enkele jaren duren voordat het bos zich volledig heeft ontwikkeld, maar het is nu al een inspiratiebron voor bezoekers en een educatieve plek voor activiteiten van de lokale IVN-afdeling.

En wat geeft Marjolein de energie om dit allemaal te ondernemen? “Mijn liefde voor de natuur. Van kleins af aan ben ik op dit erf opgegroeid en was ik veel buiten met mijn vader. Ik at de appels zo uit de boom.”

Wil jij je ook onderdompelen in dit prachtige stukje natuur? Kom dan op zaterdag 3 september naar haar Bostuin tijdens Fête de la Nature.  Marjolein trakteert je graag op een glas huisgemaakte appelsap en je kunt zelf verse munt plukken voor een heerlijke kop thee!

Ben je geïnspireerd en wil je ook een biodiverse Tiny Forest in jouw tuin? Goed nieuws! IVN Gelderland zoekt twintig particulieren voor het planten van een Tiny Forest in de eigen achtertuin met ondersteuning vanuit IVN. Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden.