Natuurkennis en liefde voor de natuur delen


Inmiddels staan er meer dan 50 natuurfeestjes live! Mindful wandelen, wildplukken, muziek, oogstfeesten en meer. Tijdens de vorige inspiratiesessie leerden we Fête-organisator Kayleigh Ranzijn kennen, die samen met 3 andere natuurgidsen in opleiding bij IVN Noord-Kennemerland dit jaar een natuurfeestje geeft.

Wat is de reden dat je meedoet met Fête de la Nature?

‘We willen samen met andere natuurorganisaties graag de natuurwaarden en onze liefde voor de Putten en het Groene Strand bij Camperduin delen met het publiek. Dit bijzondere gebied heeft unieke natuurwaarden, en ons eindproject voor de natuurgidsenopleiding biedt de perfecte gelegenheid om hier met omwonenden en geïnteresseerden over in gesprek te gaan, van elkaar te leren en iets te laten zien.’

Hoe ziet jullie feestje eruit?

‘Ons idee is om een herkenningspunt op de Hondsbosche zeewering te maken en vanuit daar enkele activiteiten te organiseren waarin natuurwaarden van de Putten en het Groene Strand bij Camperduin tot uiting komen. Waar we aan denken zijn:

  • Een informatieve wandeling over o.a. kenmerkende vogels als Sterns en Bontbekplevieren;
  • Een zintuigen moment rond cultuurhistorie en de strijd met het water;
  • Een aantal korte presentaties o.a. door Daan Strang, inwoner van Groet en bekend van de Beach Cleanup tour en ploggen (afval opruimen);
  • Een activiteit voor kinderen om van plastic kunst te maken;
  • Een inbreng van een of meer kunstenaars uit de regio Bergen.

Heb je tips voor andere organisatoren?

‘We denken dat het belangrijk is samen met andere betrokken (natuur)organisaties de dorpen, horecagelegenheden en andere connecties te benaderen die mogelijk willen bijdragen en de activiteit willen delen. Bijvoorbeeld, omdat we in een gebied van landschap Noord-Holland zijn, kunnen we de gebiedsmanager vragen of zij de activiteit willen delen op hun social media kanalen, aanwezig willen zijn of misschien zelfs een artikel op hun website wil plaatsen. Ook zouden we kunnen kijken of er een horecapunt is waar deelnemers na afloop een versnapering kunnen krijgen voor een aantrekkelijke prijs. We willen het verder vooral overzichtelijk en voor ons kleine team behapbaar houden. Dat zijn misschien ook lessen voor andere organisatoren.’

Meer inspiratie en tips

Foto: Foppe de Haan