Ik vier mee!

Bekijk hier wat er allemaal te beleven viel tijdens Fête de la Nature op 2, 3 & 4 september 2022.
Via het menu kun je eenvoudig selecteren op: categorie, provincie, stad en datum.

Lochem
4 september
11:00 tot 14:30

25 KILOMETER BIODIVERSITEIT!

Nieuwsgierig naar de soortenrijkdom in het Achterhoekse landschap? Zondag 4 september verkennen we tijdens een fietstocht de natuur ten noorden van Lochem. Op landgoederen, boerenerven en in bermen en beken wordt al veel gedaan om de biodiversiteit te versterken. Mooie initiatieven en ontzettend belangrijk, want we kunnen niet zonder de natuur.  Om een paar hoogtepunten te noemen: Op Landgoed Ampsen fietsen we langs locaties met nieuwe natuur, heidevelden en kruidenrijke bermen. We bezoeken Erve Vennekotte, een duurzaam klein boerenerf met varkens, schapen en een pluktuin. In Groot Dochteren rijden we langs bij de nieuwe locatie van Burgerboerderij De Patrijs. En nog veel meer!  Halverwege de tocht is er een pauze met koffie en thee. Graag zelf lunch meenemen. Deelname is gratis, vrijwillige bijdrage van harte welkom. Neem ook, als je er eentje hebt liggen, een reflecterend hesje mee. De fietstocht eindigt in de IVN-Natuurtuin. Daar krijg je een glas limonade gemaakt met ingrediënten afkomstig uit de Natuurtuin. In onze stand vind je informatie en tips over hoe je zelf de biodiversiteit een handje kan helpen.  Vooraf aanmelden niet verplicht, wel gewenst. Aanmelden en meer informatie, mail naar: 
Bekijk activiteit
Nijmegen
4 september
14:00 tot 18:00

Waaltocht voor jongeren

Woon jij in (de buurt van) Nijmegen? Zit jij ook zo graag aan de Waalstrandjes te genieten van de Waal en omgeving? En ben jij tussen de 18 en 27 jaar oud? Schrijf je dan in voor de Waaltocht op 4 september van 14:00 tot 18:00! Door en voor jongeren gaan we een middag op ontdekking in de Stadswaard aan de Waal. Samen gaan we á la Freek Vonk helemaal los en leren over ons stukje rivier en de planten en dieren die je in de Stadswaard kunt vinden! Want wat maakt de Waal eigenlijk zo bijzonder en hoe kunnen we goed voor de rivier en omgeving zorgen? Hoe kunnen we samen bijdragen aan een mooi en schoon Nijmegen? Door middel van groene spellen, een strijd om de titel ‘Freek Vonk’ en allerlei andere activiteiten gaan we op onderzoek uit in de Stadswaard voor een middag. En dat doen we graag met jou! Leer je omgeving kennen en draag bij aan de Schone Rivieren van Nederland.   Praktische informatie: Datum: 4 september Tijd: 14.00 – 18.00 Locatie: Wandelbrug Ooypoort (onder de Waalbrug aan de Nijmeegse kant) Kosten: Gratis (inclusief goodiebag en (alcoholvrije) borrel)   Deze rivierenexpeditie is onderdeel van het Groen Traineeship begeleid vanuit Schone Rivieren en IVN Natuureducatie en wordt medemogelijk gemaakt door samenwerking met IVN Rijk van Nijmegen en financiering vanuit Provincie Gelderland en Nationale Postcode Loterij. Inschrijven is verplicht, zodat we de activiteit kunnen afstemmen op het aantal deelnemers. Inschrijven kan via onderstaande link.
Bekijk activiteit
Eerbeek
4 september
14:00 tot 16:30

Landgoed Eerbeek en de oliemolen

Eerbeek dankt haar naam aan de beek met het heldere water waarop papier- en korenmolens draaiden. Al in 1046 wordt Erbeke genoemd. 150 jaar geleden telde Eerbeek 400 inwoners, tegenwoordig ruim 9000. We beginnen met een bezoek aan de oliemolen, de enige nog werkende oliemolen van Nederland. Er wordt uitleg gegeven over de werking van de molen en de aandrijving door de sprengenbeek. Hierna maken we een wandeling onder leiding van een gids over het landgoed en horen we van alles over de geschiedenis van het landgoed en zijn bewoners. Het kasteel zelf is oorspronkelijk gebouwd in de 14e eeuw en is vermoedelijk een jachtslot geweest van de heren van Bronckhorst. In het parkbos is een rechtlijnig lanenstelsel te zien dat dateert uit de 16e en 17e eeuw. Het bos bestaat uit een grote collectie oude en majestueuze eiken en beuken. Daarnaast is er een grote diversiteit aan bijzondere bomen en struiken te vinden. Ook is er een klein kabouterbos en een prachtige boomkathedraal die we van binnen gaan bekijken. De huidige tuin en het parkbos zijn grotendeels aangelegd in de 19e eeuw, onder meer met grote kweekvijvers. Wandel met ons mee over dit prachtige landgoed!   Extra informatie: Startpunt oliemolen, naast Grand Café De Korenmolen. Deze activiteit is ook geschikt voor gezinnen met niet al te jonge kinderen. Het terrein van het landgoed is minder geschikt voor kinderwagens, minder validen en rolstoelen. Trek comfortabele kleding en (wandel)schoenen aan.
Bekijk activiteit
Nijmegen
4 september
19:00 tot 21:30

Science Café @Waalstrand > Biodiversiteit

Science Café Nijmegen trapt het nieuwe seizoen af met een primeur. Tijdens het Fête de la Nature verkast het Science Café voor de eerste keer in haar geschiedenis van de pub naar de vrije natuur, het prachtige Waalstrandje van de Ooyse Schependom. Op zondagavond 4 september, rond zonsondergang, zullen hoogleraren David Kleijn (WUR) en George Kowalchuk (UU) ons er komen bijpraten over biodiversiteit en het functioneren van ecosystemen. Zoals bekend gaat het daarmee ronduit slecht. De laatste decennia zien we een ongekend snelle afname van het aantal plant- en diersoorten en een daarmee toenemende druk op de natuur, grotendeels als gevolg van menselijk handelen. Betekent dit dan ook dat juiste acties deze trend kunnen omkeren en een ineenstorting van vitale ecosystemen kunnen voorkomen? Wat zijn juiste acties? David Kleijn probeert deze vraag te beantwoorden vanuit inzicht in de ecologische mechanismen en processen en door rekening te houden met de landbouwkundige, economische en sociale aspecten. Te midden van het Waalse rivierlandschap zal hij spreken over effectieve strategieën om te komen tot duurzaam landgebruik en natuurbeheer. Het overgrote deel van de biodiversiteit is aan het oog onttrokken; dit is namelijk microbieel en bevindt zich onder de grond. George Kowalchuk zal ons kennis laten maken met deze bedrijvige, verborgen wereld. Daarbij gaat hij ook in op plant-microbe interacties en bespreekt hij de essentiële rol van de microbiële bodemflora bij het behoud en herstel van natuur en biodiversiteit. Deze avond aan het water speelt Tia Mangola haar Braziliaanse samba en bossa nova; breng jij je snacks en drankjes (en eventueel iets om op te zitten)? Het weer is prima, dus iedereen is van harte uitgenodigd om te komen genieten en mee te doen! sprekers /19u30: David Kleijn (WUR) en George Kowalchuk (UU) muziek /19u: Tia Mangola moderator: Maïté Tjon A Hie tijd: zondag 4 september 2022, 19u/19u30 – 21u30 locatie: Waalstrand, Ooyse Schependom entree: gratis toegang voertaal: Nederlands info: www.sciencecafenijmegen.nl
Bekijk activiteit
Millingen aan de Rijn
3 september
10:00 tot 16:30

Perceeldag Land van Ons | De Biesterhof

Land van Ons gelooft in de veerkracht van de aarde en in de kracht van het burgercollectief. Als coöperatie kopen we namens onze deelnemers landbouwgrond, verspreid over Nederland. Zo hebben we in 2021 een mooi landbouwperceel verworven nabij Millingen aan de Rijn: De Biesterhof. Boerin Claudi en boer Howard ontwikkelen hier in de komende jaren een gemengd biologisch bedrijf. Een boerderij voor natuurinclusieve landbouw en landbouwinclusieve natuur. En bovendien een boerderij voor sociale ontmoeting, voor educatie en voor onderzoek. Zulke plekken zijn essentieel om in ons land te groeien naar duurzame productie van gezond voedsel, en naar een natuurrijke leefomgeving. De Biesterhof, boerderij van de gemeenschap, voor de gemeenschap. Doe je mee? Kom kennis met ons maken op de Land van Ons Percelendag.    Veel te doen voor jong en oud: – Ontmoet boer Howard en denk mee over de korte keten van boer naar burger. – Boer Howard geeft rondleidingen die starten om 11.30 en om 14.30 uur. – Verken De Biesterhof en bekijk wat er groeit en bloeit in de wetering met Willem Schenk. De natuurrondleidingen starten om 10.30 en 13.30 uur. – Hoe staat het met de insecten? Onderzoekers van Wageningen University vertellen over hun Living Lab. – Schuif aan bij de verhalenverteller Thijs Goverde (tot 14:00 uur), aai de schaapjes, en knutsel mee aan het bijenhotel. – Laat je informeren over Land van Ons onder het genot van een lekker hapje en drankje. Bezoek de marktkraam met producten van Land van Ons.
Bekijk activiteit
Nijmegen
2 september
16:00 tot 17:00

Verhalenwandeling Kinderen

Verhalenwandeling Kinderen: We gaan op vrijdag 2 september samen heerlijk het bos in voor een mooie wandeling en drie korte verhalen! We wandelen in Heumensoord, vanaf parkeerplaats Beukenlaan. Ga bij de kruising Scheidingsweg – Driehuizerweg het bos in en parkeer je fiets of auto daar op de Beukenlaan. We lopen een paar keer een kort stuk (telkens maximaal 10 minuten) en staan dan drie keer ergens stil om naar een natuurverhaal te luisteren. Vind je het fijn om weer eens in een bos te komen, of kom je daar sowieso graag? En houd je van verhalen, of wil je eens een verhalenverteller drie mooie natuurverhalen horen vertellen? Dan zijn jullie van harte welkom! Deze wandeling om 16.00 uur is specifiek voor ouders en kinderen (of kinderen met grootouders, verzorgers, of de oppas). Geen BSO-groepen of kinderfeestjes, die zijn welkom op een eigen afgesproken tijdstip! Qua leeftijd is deze wandeling geschikt voor kinderen van 4 – 12 jaar, die een paar stukjes kunnen wandelen en graag naar verhalen willen luisteren. Op vrijdag 2 september om 10.00 uur is er zo’n zelfde verhalenwandeling, maar dan alleen voor volwassenen. Kosten: 5 euro per persoon, contant en gepast betalen aan het begin van de wandeling (pinnen en Tikkie zijn niet mogelijk!). Graag aanmelden (met vermelding van het aantal personen en de leeftijd van de kinderen) via https://vertelbedrijf.nl/contact/ Femke Klein, Verhalenverteller & Poppenspeler, Vertelbedrijf
Bekijk activiteit
Putten
3 september
11:00 tot 15:00

Maak een wereldrondreis door het Schovenhorsterbos en of maak je eigen schilderij van spullen die je zelf gevonden hebt in ons bos.

                                             Zaterdag 3 september Gratis gezinsactiviteit op Landgoed Schovenhorst Putten Kom je ook je eigen kunstwerk maken in het Schovenhorsterbos. Loop door de bospaadjes en verzamel spulletjes en maak je eigen kunstwerk.. wij zijn nieuwsgierig wat je gaat maken! Je kunstwerk mag natuurlijk mee naar huis!                                                                        OF                                                                                                                               Ga je mee naar ons levend bomenmuseum! Een levend museum met wel 170 jaar oude bomen. We gebruiken veel meer van een boom dan we weten. Dik, dun, warm, met een smaakje….. vandaag kun je zelf de verschillen van de bomen gaan ontdekken! Maak een wereldrondreis door de bomentuinen van Schovenhorst Met behulp van de plattegrond, weet je waar de opdrachten zijn, en met het opdrachtenvel kun je ze maken. Leeftijd tot 12 jaar, en onder begeleiding van een volwassene.                     Om teleurstelling en drukte te vermijden is aanmelden verplicht.                                                                         Dit kan via: Tijden in overleg: Vanaf 11.00 tot 15.00 uur.                                                                                       Deelname: Gratis                                                                    Opmerking: Pas kleding en schoeisel daarom aan op de verwachte (weers)omstandigheden.                        
Bekijk activiteit
Apeldoorn
2 september
14:30 tot 16:30

Mind – Walk® in Apeldoorn

Vier de natuur met een mooie Mind – Walk® wandeling    Wil je ook ontstressen, opladen en tot jezelf komen, al wandelend in de mooie natuur van Apeldoorn? Doe dan mee met deze gratis Mind – Walk!   In deze speciale (eenmalige) Mind – Walk voor Fete de la nature is het thema ontmoeten en ont-moeten.   “Als je je zelf ont-moet, ontmoet je jezelf.”   In deze wandeling ontmoet je de natuur om je heen, jouw natuur en de Mind Walk Methode. En maak je een start met het ont-moeten van jezelf. De wandeling is in Park Berg en Bos in Apeldoorn van 14.30 tot ongeveer 16.30. Na aanmelding krijg je precieze locatie van het startpunt.   Wat is Mind – Walk®? Mind – Walk is een op mindfulness gebaseerde buitentraining voor persoonlijke en bewustzijnsontwikkeling, die gebruikmaakt van de 6 pijlers van de Mind Walk Methode. Het is (meditatief) wandelen, gecombineerd met invloeden uit o.a. de yoga, mindfulness, bosbaden, adem- en ontspanningsoefeningen en mindset. Hierbij gebruiken we ook kleine cadeautjes om oefeningen mee uit te voeren of als reminders.   Het is een veilige, effectieve en leuke manier om je gezondheid en fitheid te verbeteren. De oefeningen zijn geïntegreerd in een wandeling van ongeveer 3 tot max 5 km per keer.   Merk je dat je moeite hebt met ontspannen, omdat je de tijd niet neemt of gewoonweg niet weet hoe je je moet ontspannen? Ervaar je dat je hoofd vaak te vol is? Wil je laagdrempelig kennis maken met dergelijke oefeningen? Of vind je het gewoon heerlijk om te wandelen in het bos? Dan is de Mind – Walk wat voor jou. We starten 9 en 11 september weer met de basistraining van 5 wandelingen.   Kijk voor meer informatie op www.innatuuryoga.nl/mind-walk   Ik kijk er naar uit je te ont(-)moeten! Pauline
Bekijk activiteit
Apeldoorn
4 september
15:00 tot 16:00

InNatuur yoga

In deze speciale yogales voor fête de la nature maak je contact met de natuur om je heen èn jouw eigen natuur.   Je blik verbreedt letterlijk en figuurlijk met yoga in de natuur. Weg van alle prikkels, ons drukke bestaan en dagelijkse beslommeringen. De stilte en de geluiden van het bos. Echt met je voeten op de aarde staan. De zon en de wind op je huid voelen en een dosis vitamine D ontvangen. Reiken naar de hemel. De boom houding uitvoeren naast de bomen. En soms… krijg je bezoek van libellen, zie je een uil, of komt er een konijntje voorbij. Je ademt frisse lucht in, de zuurstof uit de bomen voedt je. En wat jij uitademt wordt weer opgenomen door de bomen. We vergeten vaak dat we ook gewoon een onderdeel van de natuur zijn, zo verbind je je weer… Met de natuur om je heen en jouw ware natuur.   Yoga + Natuur = Magic! En super gezond!   Probeer het zelf uit! In dit feestje nemen we de tijd om rustig te starten en even te landen, doen we ongeveer 45 minuten yoga houdingen, werken we met de adem en nemen we de tijd voor een extra lange eindontspanning. Je hoeft geen ervaring te hebben met yoga of lenig te zijn! Meer informatie over InNatuur yoga en buiten yoga lees je op www.innatuuryoga.nl   Wat heb je nodig? Zorg dat je gemakkelijke zittende kleding aantrekt waarin je comfortabel kan bewegen (laagjes is handig) en ook een dekentje en/of extra warmere kleding (sokken) voor de eindontspanning. Neem zelf een matje mee (neem contact met mij op als dat lastig is)   Ik hoop je te zien! Pauline Pauline
Bekijk activiteit