Hardloopcollege

Hardloopcollege

We zijn als mensen gemaakt om hard te lopen: we lopen rechtop en kunnen - in tegenstelling tot veel rennende dieren zoals luipaarden en hazen - tijdens het rennen gewoon doorgaan met ademen. We kunnen zelfs eten en drinken tijdens het lopen. We hebben geen vacht dus we kunnen onze lichaamstemperatuur regelen door te zweten, waar veel dieren na een aantal uren oververhit raken.

 

Dat heeft ons evolutionair voordeel gebracht. Daarbij hebben we als jagers/verzamelaars geleerd om sporen te interpreteren, wat ons het symbolisch bewustzijn heeft gebracht, waarna we - al rennend over de savanne - geleerd hebben om situaties te analyseren en hypotheses te vormen over of het wel of niet zinvol is een bepaalde kant op te rennen. Ook hier heeft evolutie bijgedragen aan de vaardigheid om verstandige analyses te maken; die andere analyses hebben geleid tot lang rennen in de hitte zonder eten.

 

Uiteindelijk zijn zelfs onze spiegelneuronen - en daarmee empathie - te herleiden tot het vermogen om je te kunnen verplaatsen in de prooi die je opjaagt. Niet onbelangrijk bovendien, is dat we door de mengeling van analyse en empathie geleerd hebben om het allemaal samen te doen; om in overleg theorieën te testen en onderlinge verschillen te overbruggen.

 

Rennen is daarom bij uitstek gericht om terug te komen bij jezelf en van daaruit het contact te herstellen met je natuurlijke leefomgeving. Het gaat om je lichaam, hoe dat is geëvolueerd, wat je daarmee doet qua houding en ademhaling en hoe je het voedt en hoe je het onderhoudt. Het gaat ook om je geest: bewegen voedt je creativiteit en je intelligentie en het zet de ramen in je bovenkamer eens flink tegen elkaar open. En het gaat om buiten zijn; de fractale patronen in de natuur, de frisse buitenlucht; aandacht zonder concentratie in een omgeving die voortdurend varieert.

 

Tijdens het hardloopcollege staan we kort stil bij alledrie deze onderdelen - niet letterlijk natuurlijk, we doen het wel rennend. We starten om 9.00 uur in het Hengstdal; het paardenweitje naast Tante Koosje en we lopen - afhankelijk van de wens van de groep - een ronde van 5 - 10 - 15 of 20 km. Want dat is nog iets met rennen: we zijn geëvolueerd als groeprenners, niet iedereen hoeft hetzelfde tempo te rennen maar je gedraagt je wel als groep. Het is een uitdagend parcours zodat er ook aandacht uit kan gaan naar houding en techniek maar aangezien u de feedback uw loopstijl, net als de rest van het college, onderweg krijgt zal het gemiddelde tempo laag liggen. Graag aanmelden, dan weten we of we moeten wachten & niet meer inschrijvingen dan 20. Adres: Berg en Dalseweg 361, 6523 LM Nijmegen Gelderland

Datum: 21-05-2017

Van: 09:00 tot 11:00

Aanmelden via mail

Aanmelden via website


Extra informatie

sanderturnhout@yahoo.com

Website:

http://hardloopcollege.nl

Social media:

Categorie:

Sport en bewegen

Vooral leuk voor:

Volwassenen

Deel dit evenement via je eigen social media

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Your name is Sander Turnhout, your email is sanderturnhout@yahoo.com, and your username is $2y$10$uQtessJyDJY3LottW5WFyeUrSV1XfRpkK8MTtxRpAmYz3ic2QCeIq